Jordärtskockssoppa med parmachips och pilgrimsmussla

Jordärtskockssoppa med pilgrimsmussla och parmachips
Foto: TV4

Jordärtskockssoppa med parmachips och pilgrimsmussla

Av: Jonas - Tanum

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

40 min

Härligt lyxig förrätt med jordärtskockssoppa toppad med pilgrimsmussla och parmachips! 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 500 g jordärtskocka
  • 3 potatisar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl vitt vin
  • 0,5 l vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar
  • 4 pilgrimsmusslor
  • 4 skivor parmaskinka
  • 1 msk olivolja

Gör så här

Parmachips

  1. Lägg ut skivorna av på en bakplåtspappersklädd plåt och låt dom torka ut i ugnen, 150°C, i ca 5-10 minuter. Låt skinkan svalna på pappret.

Soppan

  1. Skala potatisen och jordärtskockorna. Skär allt i bitar och finhacka vitlöken.
  2. Fräs ingredienserna med smör i kastrullen så att den blir mjuk och får lite färg. Inte för hårt.
  3. På med vinet och låt det koka tillsammans i en minut eller två. Häll i vatten och buljongtärningarna.
  4. Låt koka i 15 minuter, tills allt är mjukt.
  5. Ta av kastrullen och mixa soppan i kastrullen med en mixerstav.
  6. Rör i grädden och värm upp igen.
  7. Smaka av med salt och peppar.

Pilgrimsmusslor

  1. När soppan är klar, stek pilgrimsmusslorna i olivolja ca en minut på varje sida. När du nästan stekt klart lägg i en klick smör som du sedan vänder musslorna i.

Servering

  1. Häll upp soppan i små tallrikar, lägg i musslan och lägg parmachipset på tallriken.