Jordärtskockssoppa med hembakt doppebröd

Foto: Tv4
Jordärtskockssoppa med hembakt doppebröd
19 ingredienser
2 h 30 min
Krämig och underbart god soppa på jordärtskocka. Garnera soppan med knaprigt bacon vid servering och bjud med hembakt bröd.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Jordärtskockssoppa
- 1 gul lök (stor)
- 1 l vitt matlagningsvin
- 3 kycklingbuljongtärningar
- 600 g jordärtskocka
- 1-2 dl matlagningsgrädde
- 140 g bacon
- smör, till stekning
- gräslök, till garnering
- salt
- peppar
bröd
- 50 g jäst
- 2,5 dl vatten
- 2,5 dl mjölk
- 2 msk honung
- 12-13 dl vetemjöl special
- 2 tsk salt
- 50 g smör, rumsvarmt
- sesamfrön
- ägg, till pensling
Gör så här
Bröd
- Blanda ihop jästen med ljummet vatten och ljummen mjölk. Tillsätt salt, honung och smör. Blanda samman och tillsätt sedan mjölet.
- Blanda/knåda till en elastisk deg som inte klibbar (10 minuter för hand, 5 minuter i maskin). Låt jäsa 1 timme under bakhandduk.
- Dela degen i 24 stycken bollar. Baka ut dem till långa ”baguetter”.
- Sätt ugnen på 225 grader. Låt bröden jäsa ytterligare 30 minuter på plåten innan du penslar bröden med ägg och strör på sesamfrön.
- Grädda i mitten av ugnen tills de är gyllenbruna, ca 8-10 minuter.
Jordärtskockssoppa
- Börja med att grovhacka löken och lägg i en stor kastrull. Tvätta och skala jordärtskockorna. Bryn lök och skockor ihop med smör, ca 2–3 minuter.
- Tillsätt vinet och buljongen. Låt koka tills jordärtskockorna mjuknar, ca 1 timme. Tillsätt grädde och mixa slätt med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
- Hacka baconet och stek i stekpanna 3–4 minuter så att baconet blir krispigt. Låt fettet rinna av på hushållspapper.
- Dekorera med baconet på soppan och avsluta med färsk klippt gräslök. Servera med nybakt bröd.