Jordärtskockssoppa med hembakt doppebröd

12 röster
2 h 30 min
4

Krämig och underbart god soppa på jordärtskocka. Garnera soppan med knaprigt bacon vid servering och bjud med hembakt bröd. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
2 h 30 min
4

Du behöver

Jordärtskockssoppa

  • 1 gul lök, stor
  • 1 l vitt matlagningsvin
  • 3 kycklingbuljongstärningar
  • 600 g jordärtskockor
  • 1 –2 dl matlagningsgrädde
  • 140 g bacon
  • smör till stekning
  • gräslök till garnering
  • salt, peppar

Bröd

  • 50 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 msk honung
  • 12 –13 dl vetemjöl special
  • 2 tsk salt
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • sesamfrön
  • ägg till pensling

Gör så här

  1. Bröd
    Blanda ihop jästen med ljummet vatten och ljummen mjölk. Tillsätt salt, honung och smör. Blanda samman och tillsätt sedan mjölet.
  2. Blanda/knåda till en elastisk deg som inte klibbar (10 minuter för hand, 5 minuter i maskin). Låt jäsa 1 timme under bakhandduk.
  3. Dela degen i 24 stycken bollar. Baka ut dem till långa ”baguetter”.
  4. Sätt ugnen på 225 grader. Låt bröden jäsa ytterligare 30 minuter på plåten innan du penslar bröden med ägg och strör på sesamfrön.
  5. Grädda i mitten av ugnen tills de är gyllenbruna, ca 8-10 minuter.
  6. Jordärtskockssoppa
    Börja med att grovhacka löken och lägg i en stor kastrull. Tvätta och skala jordärtskockorna. Bryn lök och skockor ihop med smör, ca 2–3 minuter.
  7. Tillsätt vinet och buljongen. Låt koka tills jordärtskockorna mjuknar, ca 1 timme. Tillsätt grädde och mixa slätt med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
  8. Hacka baconet och stek i stekpanna 3–4 minuter så att baconet blir krispigt. Låt fettet rinna av på hushållspapper.
  9. Dekorera med baconet på soppan och avsluta med färsk klippt gräslök. Servera med nybakt bröd.
25 september 2018

Laddar fler recept