Torsk med ägg- och persiljesås

26 röster
4
Torsk med ägg- och persiljesås
Foto: TV4

Så god klassiker, ångan ger fisken en extra kick! /Johan Jureskog

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 50 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 st stjälkar persilja
  • 5 st kryddpeppar, hel
  • 1 st lagerblad
  • 1 st purjolök, vita delen, tunt skuren
  • 600 g torskrygg alt sejfilé
  • 2 dl grädde
  • 2 dl fiskbuljong
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 2 st ägg, hårdkokta
  • persilja till garnering

Gör så här

  1. Dela torsken i 4 delar.
  2. Låt den ligga i 1 l kallvatten utblandat med ¾ salt, i ca 30 minuter.
  3. Lägg fisken på en perforerad plåt och ånga den på 80-gradig ånga till 40 gradig innetemperatur.
  4. Koka upp fiskbuljongen med grädden, stjälkarna, lagerblad och kryddpeppar. Låt stå i 5 minuter.
  5. Smält smöret i en kastrull.
  6. Rör ner mjölet. Späd med den silade buljonggrädden under omrörning.
  7. Ha i purjolöken och låt såsen småputtra på svag värme ca 5 minuter. Rör då och då.
  8. Skala och hacka äggen. Vänd ner dem och persiljan i såsen.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Servera med kokt potatis och eventuellt smörkokta ärtor med gul lök.
15 februari 2010

laddar fler recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

Laddar fler recept