Hollandaise

41 röster

En klassisk hollandaisesås passar perfekt till sparris eller pocherade ägg.

Annat som passar perfekt till nykokt sparris är

Rört smör

och

Smält smör

.

Visa mer

Du behöver

  • 180 g smör, smält
  • 3 st äggulor
  • 8 st vitpepparkorn
  • 1 st1 lagerblad
  • 1 st persiljestjälk
  • 1 st liten schalottenlök
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk vatten
  • 4 msk torrt vitt vin
  • några droppar worcestershiresås
  • några droppar citronsaft
  • vitpeppar från kvarn
  • 1 nypa salt

Gör så här

  1. Koka en reduktion på vitvinvinägern, vattnet, det vita vinet, vitpepparen, lagerbladet, den finhackade schalottenlöken och den finskurna persiljestjälken.
  2. Låt det koka ner till halva mängden, sila sedan av.
  3. Vispa ner äggulorna i reduktionen över mycket svag värme eller i vattenbad, tills det blir en tjockflytande och luftig sås.
  4. Rör sedan med en visp gradvis i det smälta smöret, som bör ha något sånär samma temperatur som äggulorna (ca 60grader). Om temperaturskillnaden är för stor är det risk att såsen skär sig.
  5. Smaka av med salt, malen vitpeppar från kvarn, citronsaft och Worcestershiresås.
27 april 2010

laddar fler recept

Laddar fler recept