Vanilj- och limebladssill

Vanilj- och limebladssill
Foto: Per Erik Berglund/Znapshot
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Vanilj- och limebladssill

Av: Johan Gottberg, Gert Klötzke

Från: Nyhetsmorgon

20 ingredienser

En perfekt och modern variant av sill. Testa till julbordet, midsommarfesten och eller påskmiddagen.

Receptet är beräknat för 6-8 personer.

Ingredienser

Inläggningslag

  • 2 dl ättiksprit 12 %
  • 6 dl vatten
  • 4 dl strösocker
  • 2 kanelstänger
  • 4 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 8 torkade nejlikor hela
  • 10 korianderfrön
  • 4 morötter, tunt skivade
  • 2 silverlökar, tunt strimlade

Kryddning

  • 0,5 l inläggningslag
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron, skal från, blancherat 2 ggr
  • 1 apelsin, skal från, blancherat 2 ggr
  • 1 limefrukt, skal från, blancherat 2 ggr
  • 4 limeblad
  • 3 lagerblad
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 silverlök, i strimlor

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till inläggningen i en skål eller burk med lock. Låt stå kallt i några dagar.
  2. Kryddning: Dela och skrapa ur vaniljstången.
  3. Blanda citrusskal, vaniljstången och frön, inläggningsslag, limeblad, lagerblad, vitpeppar och tunt skuren silverlök.
  4. Vänd i den skurna sillen och låt stå 2 dagar i kyl.