Khoresht e Ghormeh Sabzi - persisk lammgryta

Khoresht e Ghormeh Sabzi - persisk lammgryta
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Khoresht e Ghormeh Sabzi - persisk lammgryta

13 ingredienser

Denna klassiska persiska lammgryta med torkad lime och örter är enormt aromatisk och samtidigt frisk i smaken. Mängden och proportionerna på kryddorna varierar från recept till recept. De grövsta stjälkarna ska rensas bort innan örterna hackas. Servera med yoghurt, vitt ris och en eller flera pickels. Iransk pickels samt torkad lime får man tag på i butiker med mat från Mellanöstern.

Tänk på, att om du vill dubbla receptet till en gryta måste du minska mängden vätska - annars blir det soppa!

Ingredienser

portioner
  • 4 dl kidneybönor
  • 2 dl dill, finhackad
  • 4 msk torkade bockhornsklöverblad
  • 5 dl färsk bladpersilja, finhackad
  • 2 dl korianderblad, finhackade
  • 6 dl persisk gräslök, finhackad (går även bra med salladslök)
  • 1 dl matolja
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 800 g grytbitar av lamm, 5 - 6 cm tjocka
  • salt
  • 7-8 torkade lime
  • 4 citroner, urpressad saft
  • vitpeppar, nymald

Gör så här

  1. Om torkade bönor används, lägg dem i blöt över natten.
  2. Koka bönorna i 10 minuter. Skölj dem kalla och ställ åt sidan. Burkbönor ska dock inte kokas.
  3. Fräs örter och gräslök i matolja i ungefär 30 minuter. Blandningen ska mörkna men inte bli bränd. Rör om ofta. Lägg över örtröran i en skål och ställ åt sidan.
  4. Salta köttet och fräs det tillsammans med lökhacket i lite mer matolja.
  5. Häll i örtblandningen och bönorna i grytan. Häll på vatten så att det precis täcker. Låt sjuda under lock i 1 timme.
  6. Stick några hål i de torkade limefrukterna och lägg ner dem i grytan. Låt grytan fortsätta sjuda tills köttet är riktigt mört, utan att ha blivit torrt. Det tar ytterligare ½ - 1 timme.
  7. Smaka av med citron och eventuellt lite mer salt.
  8. Vitpeppar ingår i vissa recept och är alltså valfri.
  9. Servera med basmatiris.