Kokta rödbetor med fetaost och sardeller

Kokta rödbetor med fetaost och sardeller
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Kokta rödbetor med fetaost och sardeller

8 ingredienser

Det här är ett riktigt gott grönsakslångkok där rödbetornas sötma balanseras med pikanta sardeller, syrlig citron och örtig rosmarin. Recept från kokboken Långkok

Läs mer om Jens Linder

Ingredienser

portioner
  • 1 kg rödbeta
  • 4 l vatten
  • 4 tsk salt
  • 200 g grekisk fetaost
  • 2 citroner
  • 20 sardellfiléer
  • 2 tsk rosmarin
  • svartpeppar, ur kvarn

Gör så här

  1. Borsta rödbetorna. Skär av blasten (den kan användas som sallad).
  2. Lägg rödbetorna i en kastrull och fyll på med vatten och salt.
  3. Koka rödbetorna mjuka under lock. Det tar mellan 45 minuter och 1 timme. Prova med en sticka. Häll bort spadet och låt betorna svalna en aning.
  4. Gör i ordning smaksättarna medan betorna kokar. Tärna osten, pressa saften ur citronen, finhacka sardeller och rosmarin och blanda alltsammans.
  5. Smaka av med svartpeppar.
  6. Skala rödbetorna. Det gör man lättast genom att liksom klämma av skalet med handflatan.
  7. Skär rödbetorna i halvor eller klyftor och lägg upp dem på ett serveringsfat. Strö över ostblandningen och servera.