Jennies räkmacka med gräslöksaioli

koket.se
Jennies räkmacka med gräslöksaioli
Foto: TV4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Jennies räkmacka med gräslöksaioli

18 ingredienser

45 min

Jennies variant på en klassisk räkmacka. För att twista till den byter hon majonnäsen mot en aioli med gräslök, supergott! Tips! Den gräslöksaioli som blir över är god att ha på kött när man grillar. Man kan även använda den som bas för potatissallad eller spä ut med lite gräddfil så blir det en krämig salladsdressing. Också god på baguetten!

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg frysta stora räkor med skal, tinade (storlek 50/70)
  • 4 ägg
  • 1 kruka sallad
  • 8 rädisor, i kvartar
  • 0,5 gurka
  • 1 citron, i klyftor
  • dillvippa
  • gräslök, finskuren
  • svartpeppar, nymalen
  • 4 skivor vitt bröd (t ex hönökakor, vitt lantbröd eller formfranska)

Gräslöksaioli

  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 knippe gräslök, finskuren
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2,5 dl neutral rapsolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Skala räkorna och lägg i kylen.
  2. Koka äggen i 8 minuter. Skölj i rinnande kallt vatten tills äggen är helt kalla. Skala och klyfta.
  3. Gör gräslöksaiolin i en cylinderformad bunke eller kanna med stavmixer. Se till att alla ingredienser till aiolin har samma temperatur, då minskar risken för att den ska skära sig. Knäck i ägget i bunken och lägg i alla övriga ingredienser, där oljan hälls på sist. Sätt handmixern i botten av bunken, kör på högsta effekt och rör väldigt långsamt uppåt. Aiolin är nu klar! Smaka av med salt.
  4. Skär gurka på diagonalen i ca 2-3 mm skivor. Snitta på mitten, dela och lägg upp.
  5. Lägg upp bröd och bred med lite av majonnäsen. Lägg på salladsblad och på med mer majonnäs. Lägg på räkor, rädisor och gurka. På med dillvippor, strö över gräslök och citronklyftor. Dra några gånger med pepparkvarnen och servera!