Västerbottenspaj med betsallad

Västerbottenspaj med betsallad
Foto: Tv4
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Västerbottenspaj med betsallad

19

17 ingredienser

1,5 h

Klassiskt tillbehör till kräftskivan. Här serveras ostpajen även tillsammans med en sallad gjord på olika slags betor, till exempel rödbetor, gulbetor eller polkabetor.

Ingredienser

portioner4 - 6

Västerbottenspaj

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • 300 g Västerbottensost, riven
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 3 ägg
  • salt

Betsallad

  • 600 g betor, gärna blandade färger
  • 100 g smör
  • 1 msk sherryvinäger
  • 1 bunte gräslök, finhackad
  • 1 bunte slätbladig persilja, grovt hackad
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Till servering

  • 1 kg kräftor
  • bröd och smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten och mixa till en deg. Tryck ut degen i en form 24 cm diameter. Låt stå i kylen i 30 minuter.
  3. Nagga pajskalet och förgrädda i 10 minuter.
  4. Blanda mjölk och grädde. Vispa ihop äggen och blanda med gräddmjölk. Smaka av med lite salt. Lägg västerbottensosten i botten på pajskalet. Häll smeten över och grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter.
  5. Koka betorna hela, om de är i olika färger så koka dem inte tillsammans. De röda färgar av sig. Skölj i kallt vatten och skala. Klyfta betorna och lägg i en stor skål.
  6. Bryn smöret. Dra av från värmen och tillsätt sherryvinäger. Häll över de ljumma betorna, strössla gräslök och persilja över och vänd runt. Salta och peppra. Servera västerbottenostpajen med den ljumma betsalladen och kräftor, bröd och smör.