Japanese milkbread

Japanese milkbread
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Japanese milkbread

7

9 ingredienser

2 h

”Kanske världens fluffigaste bröd! Shokupan, som det även heter, är ett japanskt vitt bröd som är oerhört fluffigt och saftigt, det passar utmärkt till att göra Shibuya honey toast på eller kanske bostock. Receptet fungerar även alldeles perfekt till att göra som hamburgerbröd eller till korvbröd. Lycka till!” /Alexander Pelli

Ingredienser

portioner2 bröd

Tang zhong

  • 17 g vetemjöl special [1,9 msk]
  • 87 g standardmjölk [0,9 dl]

Deg

  • 455 g vetemjöl special [7,6 dl]
  • 270 g standardmjölk [2,7 dl]
  • 19 g jäst (till bröd)
  • 35 g honung [2 msk]
  • 9 g salt [1,5 tsk]
  • 84 g tang zhong
  • 100 g smör, kallt

Gör så här

  1. Tang zhong
    Blanda samman mjöl och mjölk i en kastrull, låt sjuda samman till en klistrig smet.
  2. Skrapa ut smeten i en skål och låt svalna, den skall användas sval eller rumstempererad. Tang zhongen skall påminna om gelé när den har svalnat.
  3. Deg
  4. Smörj 2 formar á 9 x 20 cm upp till 9 x 25 cm med olja (en mindre form ger ett högre bröd).
  5. Blanda ihop alla ingredienser långsamt utom smör i ca 12–14 minuter.
  6. Tillsätt smöret och blanda 2–4 minuter snabbt. Degen skall vara glansig och elastisk samt släppa från bunken vid blandning.
  7. Lägg degen i en skål eller bunke och täck över, låt degen jäsa till strax över dubbel storlek, ca 60–90 minuter.
  8. Dela upp degen i sex lika stora bitar och rundriv (rulla till bollar). Låt vila i 10 minuter.
  9. Platta/ kavla bollarna tunna, vik in höger och vänster sida så att en avlång degbit formas och rulla sedan ihop degen mot dig själv.
  10. När alla bollarna har formats till rullar lägger du tre stycken i varje form så att de öppna sidorna av rullarna ligger emot de långa sidorna av brödformen.
  11. Låt bröden jäsa i en avstängd ugn med lite hett vatten längst ner, ca 45–90 minuter.
  12. När bröden jäst färdigt sätter du ugnen på 200 grader och penslar bröden med ägg och mjölk hopvispat.
  13. När du ställer in bröden sänker du ugnen direkt till 175 grader och bakar dem i nedre delen av ugnen i ca 20–25 minuter. Har du en termometer skall brödet vara 96 grader i innertemperatur.
  14. Pensla med mjölk efter ugnen och låt brödet ligga kvar i formen i 5 minuter innan du stjälper ur det.