Norrland

Foto: TV4
Norrland
28 ingredienser
1h
En välkomponerad förrätt bestående av råmarinerad lax, kalixlöjrom samt en kycklingsoppa.
**Vintips från Janne
74155 Lanson Gold Label Vintage Brut 1999
Janne bjöd även på**
Kolla in alla recept på
Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Råmarinerad lax
- 400 g lax, tunt skuren
- soja, med smak av ingefära
- rapsolja
- 80 g soja
- 1 limefrukt, saft och zest
- 1 ingefära, riven och saften av
- 0,5 chilifrukt, hackad
- ca 2 tsk citronsaft
Blinis
- 100 g bovetemjöl
- 60 g vetemjöl
- 75 g gräddfil
- 20 g äggula
- 10 g jäst
- 2,5 dl mjölk
- 35 g äggvita
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
Kycklingsoppa
- 5 dl kycklingbuljong
- 3 dl grädde
- salt (efter smak)
- vitpeppar (efter smak)
Lökconfit
- 100 g silverlök
- 120 g olja
- vitpeppar (efter smak)
- 50 g vinäger
- salt (efter smak)
- tryffelolja
- 1 tryffel, liten och hackad
Gör så här
Råmarinerad lax
- Blanda alla ingredienser och låt laxen marineras i blandningen i ca 15 minuter.
Blinis
- Ljumma upp mjölken och rör ut jästen
- Blanda i äggula, gräddfil och mjöl och vispa till en jämn smet.
- Ställ sedan i kyl och låt jäsa i ett par timmar.
- Vispa upp äggvitan innan användning och rör ner i smeten.
- Stek sedan i plättjärn.
Kycklingsoppa
- Koka ihop buljong och grädde i ca 30 minuter och smaka sedan av med salt och vitpeppar.
Lökconfit
- Finhacka löken och sjud den i oljan på svag värme tills den är mjuk.
- Smaka av med vinäger, tryffel, salt och vitpeppar när löken har kallnat.