Laxburgare

Laxburgare
Foto: David Loftus och Chris Terry
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Laxburgare

Av: Jamie Oliver

Från: Jamies Matrevolution

8 ingredienser

Inte nog med att hemlagad laxburgare smakar tusen gånger bättre än den man hittar i butiken - man vet också exakt vad den är gjord av. Billiga fabrikstillverkade fiskburgare som är så populära är ofta fyllda med skräp. /Jamie Oliver

Jamies tips!
Det här receptet är så läckert att det kan vara klokt att dubbla eller tredubbla kvantiteterna och frysa in det som blir över - frys burgarna råa och tina upp dem helt innan de ska tillagas.

Ingredienser

portioner
 • flingsalt (eller nymalen svartpeppar)
 • 600 g potatis
 • 500 g laxfilé benfri med skinnet kvar
 • olivolja
 • 1 knippe färsk bladpersilja
 • 1 msk vetemjöl, plus lite till
 • 1 stort ägg, helst ekologiskt eller från frigående höns
 • 2 citroner

Gör så här

 1. Koka upp en stor kastrull saltat vatten. Skala potatisen och hacka den i jämnstora bitar. Gnid in laxfilén med olivolja och en nypa salt och peppar.
 2. Lägg potatisen i kastrullen och låt koka upp igen. Lägg fisken i ett durkslag, täck med folie och placera ovanpå potatisgrytan. Sänk värmen och koka tills både potatisen och fisken är färdiga, cirka 10-12 minuter.
 3. Ta upp fisken ur durkslaget och lägg åt sidan. Låt potatisen rinna av i durkslaget, stjälp sedan tillbaka den i kastrullen och låt ånga av.
 4. Nyp av persiljebladen och finhacka dem, släng stjälkarna. Mosa potatisen och sprid ut moset runt kastrullens kanter så att det svalnar snabbare. Dra loss skinnet från fisken. När den mosade potatisen har svalnat helt, lägg den i en bunka och flaga ner fisken samt 1 msk vetemjöl. Tillsätt ägg och hackad persilja samt en rejäl nypa salt och peppar. Riv citronskalet fint ner i bunken, mosa och blanda sedan alla ingredienser väl.
 5. Mjöla ett rent underlag. Dela upp smeten i 8 klumpar. Forma och klappa lätt varje klump till cirka 2 cm tjocka burgare, pudra med vetemjöl efter hand. Ta fram ett fat eller en bricka, pudra med mjöl och lägg laxburgarna på fatet. Ställ i kylen i cirka 1 timme.
 6. Sätt en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt ett par skvättar olivolja. När oljan är varm, lägg i laxburgarna och stek i 3-4 minuter på varje sida, de ska ha en frasig och fin stekyta när de är färdiga. Eventuellt måste de stekas i omgångar. Servera genast med citronklyftor, ärter, broccoli, gröna blad eller sallad till.