Italiensk fisksoppa med skaldjur

fisk och skaldjursgryta isabella morrones recetp
Foto: TV4
Isabella Morrone
Isabella Morrone

Italiensk fisksoppa med skaldjur

6

12 steg att laga

14 ingredienser

30 m

Magisk fisk och skaldjursgryta fylld med smaker från södra Italien. Rätten är superenkel och snabb att tillaga - perfekt lyxig vardagsmiddag!

Tips! Hittar du inte vongolemusslor i butik så går det fint att ersätta dem med fler blåmusslor.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 förp blåmusslor, tvättade
  • 1 förp musslor, tvättade (vongolemusslor)
  • 1 förp körsbärstomater
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • 0,5 fänkål
  • 200 g torskrygg
  • 2 skiva levainbröd
  • 0,75 l vitt vin
  • 2 burk hela konserverade tomater (San Marzano)
  • salt
  • ca 1 krm chiliflakes
  • peppar
  • 200 g skalade räkor

Gör så här

  1. Tvätta musslorna ordentligt och kasta musslorna som inte sluter sig eller är trasiga.
  2. Dela tomaterna på mitten.
  3. Skiva vitlöken tunt och hacka persiljan fint.
  4. Skär fänkålen i mindre bitar.
  5. Putsa torsken från skinnet och ta bort eventuella ben. Dela sedan torsken i 4x4 cm stora bitar.
  6. Skär brödet i kuber.
  7. Hetta upp den största kastrullen du har. När den börjar bli riktigt varm så tillsätt en matsked olivolja och häll i musslorna, fänkålen, den skivade vitlöken och de delade tomaterna. Rör om och låt fräsa i några minuter under omrörning på hög värme.
  8. Tillsätt det vita vinet och låt koka ner till hälften.
  9. Tillsätt San Marzanotomaterna och koka ihop tills såsen tjocknar. Rör om då och då.
  10. Smaka av såsen med salt, en nypa chiliflakes och peppar.
  11. Hetta upp en stekpanna med en matsked olivolja och stek brödkuberna gyllenbruna. Tillsätt lite salt och låt rinna av på hushållspapper.
  12. Lägg torsken, persiljan och räkorna försiktigt i soppan. Låt sjuda i en minut, rör om försiktigt och stäng av värmen. Servera med olivolja och brödkuber.