Italiensk bönragu

Italiensk bönragu
Foto: Eva Hildén
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Italiensk bönragu

19 ingredienser

1 h 15 min + 12 h blötläggning

Jag älskar att blötlägga bönor och göra långkok som fyller hela köket med dofter från Medelhavet. Jag förflyttar mig direkt till någon liten by på italienska landsbygden där jag bor ensam med min get och
spenderar dagarna med att sopa runt huset och kavla ut pasta. Den här bönragun äter jag bara som den är med ett gott surdegsbröd till. Jag gillar att riva över lite veganparmesan och ringla ogenerade mängder god olivolja över. / Mattias

Ingredienser

portioner

Bönragu

  • 500 g torkade små vita bönor
  • 14 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 3 gula lökar, finhackade
  • 5 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 morötter, finhackade
  • 0,5 dl olivolja
  • 300 g tomat, hackade
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 dl vitt vin
  • svartpeppar
  • 2 msk persilja, finhackad (fryst går bra)

Mandelparmesan

  • 200 g sötmandel
  • 2 msk näringsjäst
  • 1 tsk lökpulver
  • 0,5 tsk salt

Till servering

  • surdegsbröd
  • olivolja

Gör så här

Bönragu

  1. Lägg de vita bönorna i blöt över natten. Sila av vattnet och häll ner bönorna i en stor kastrull. Häll på vatten och salt. Koka upp och låt sjuda i ca 40 minuter.
  2. Fräs under tiden gul lök, vitlök och morötter i olivoljan tills löken har mjuknat och fått lite färg.
  3. Vänd ner tomaterna och låt fräsa med i 10 minuter så att de mjuknar.
  4. Rör nu ner timjan, rökt paprikapulver och vitt vin. Låt vinet koka in något.
  5. Rör ner allt i bönkoket och låt puttra på i 20 minuter till eller tills bönorna är mjuka. Är det mycket vätska kvar i grytan, skopa ut det med en soppslev. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att vända ner persiljan.
  6. Du kan äta den som den är eller mixa sönder en del av bönorna med en stavmixer för att få en krämigare ragu.
  7. Servera ragun med mandelparmesan att strö över, extra olivolja och ett gott surdegsbröd.

Mandelparmesan

  1. Mixa alla ingredienser i en matberedare till ett hyfsat fint pulver. Häll över i en burk och förvara i kylskåpet. Det håller några veckor i kylen.