Sparrissoppa med ricotta- och bresaolarulle

Sparrissoppa med ricotta- och bresaolarulle
Foto: TV4

Sparrissoppa med ricotta- och bresaolarulle

Av: Isa - Lund

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

35 min

Mmmm! Soppa på färsk sparris – den ultimata förrätten! Här en lite roligare variant med smakrikt nötkött och syrlig ricottaost.

Dryckestips
Leth Duett Riesling Veltliner, 2009, art.nr 4587, 69 kr.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 400 g grön sparris
  • 3 schalottenlökar
  • 1 tsk strösocker
  • 2,5 dl hönsbuljong
  • 2,5 dl torrt vitt vin
  • 2,5 dl vispgrädde, lättvispad
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 msk citronsaft, pressad
  • 1 tsk svartpeppar

Rulle

  • 1,5 dl ricotta
  • 0,5 msk citron, saft från (ekologisk citron smakar så mycket bättre!)
  • 4 skivor bresaola (lufttorkat nötkött
  • 2 tsk parmesanost, för smaksättning, riven

Gör så här

Soppa

  1. Skär av nedersta biten av sparrisen, ca 1.5 cm, kastas.
  2. Skär sedan av sparrisknoppen då den skall sparas för att dekorera soppan med.
  3. Koka knopparna i lättsaltat vatten i ca 1 minut.
  4. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Hacka resten av sparrisen i stora bitar.
  6. Hacka schalottenlök.
  7. Fräs i en kastrull med smör i och tillsätt sockret.
  8. Fräs ytterligare några minuter på låg värme.
  9. Tillsätt buljong och vitt vin.
  10. Låt koka ca 10 minuter.
  11. Mixa soppan ordentligt och låt den få ett uppkok.
  12. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Rulle

  1. Gör sedan ricotta- och bresaolarullen genom att blanda ricottaost, citronsaft och parmesanost.
  2. Lägg på crémen på bresaolan och rulla ihop till en rulle.
  3. Rör försiktigt ned grädden i soppan och dekorera med rullar och sparrisknoppar.
  4. För vegetarisk variant, lägg i en klick av fyllningen i soppan (utan rullen) och byt ut buljongen.