Sparrissoppa med ricotta- och bresaolarulle

Foto: TV4
Sparrissoppa med ricotta- och bresaolarulle
14 ingredienser
35 min
Mmmm! Soppa på färsk sparris – den ultimata förrätten! Här en lite roligare variant med smakrikt nötkött och syrlig ricottaost.
Dryckestips
Leth Duett Riesling Veltliner, 2009, art.nr 4587, 69 kr.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Soppa
- 400 g grön sparris
- 3 schalottenlökar
- 1 tsk strösocker
- 2,5 dl hönsbuljong
- 2,5 dl torrt vitt vin
- 2,5 dl vispgrädde, lättvispad
- 2 msk smör
- 1 tsk salt
- 1 msk citronsaft, pressad
- 1 tsk svartpeppar
Rulle
- 1,5 dl ricotta
- 0,5 msk citron, saft från (ekologisk citron smakar så mycket bättre!)
- 4 skivor bresaola (lufttorkat nötkött
- 2 tsk parmesanost, för smaksättning, riven
Gör så här
Soppa
- Skär av nedersta biten av sparrisen, ca 1.5 cm, kastas.
- Skär sedan av sparrisknoppen då den skall sparas för att dekorera soppan med.
- Koka knopparna i lättsaltat vatten i ca 1 minut.
- Låt rinna av på hushållspapper.
- Hacka resten av sparrisen i stora bitar.
- Hacka schalottenlök.
- Fräs i en kastrull med smör i och tillsätt sockret.
- Fräs ytterligare några minuter på låg värme.
- Tillsätt buljong och vitt vin.
- Låt koka ca 10 minuter.
- Mixa soppan ordentligt och låt den få ett uppkok.
- Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Rulle
- Gör sedan ricotta- och bresaolarullen genom att blanda ricottaost, citronsaft och parmesanost.
- Lägg på crémen på bresaolan och rulla ihop till en rulle.
- Rör försiktigt ned grädden i soppan och dekorera med rullar och sparrisknoppar.
- För vegetarisk variant, lägg i en klick av fyllningen i soppan (utan rullen) och byt ut buljongen.