Inlagd lax med forellrom och chili
Inlagd lax med forellrom och chili
10 ingredienser
2 dygn
Köttbullar och julskinka i all ära, men det blir inget riktigt julbord utan sill och fisk i olika former. Här gör Ernst en variant med lax i 1-2-3 lag, smaksatt med chili, kanel och forellrom.
Tips! Använder du vildfångad lax rekommenderas att du fryser laxen i 48 timmar innan du tinar och lägger in laxen.
Ingredienser
Lag
- 1 dl ättiksprit 12 %
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
Rimmad lax
- 500 g lax
- 0,5 dl salt, till rimning av lax
Kryddning
- 1 rödlök
- 2 lagerblad
- 1 spansk peppar
- 1 liten kanelstång
- 4 msk forellrom
Gör så här
- Koka upp ingredienser till lagen och låt den svalna helt.
- Rimma laxen med 0,5 dl salt. Låt stå en timme och skrapa sedan bort eventuellt salt som är kvar.
- Skär laxen i kuber, ca 2x2 cm
- Skala och skiva löken och hacka chilin fint. Blanda lök, chili, forellrom och kryddor tillsammans med laxen i en stor steriliserad tätslutande glasburk.
- Fyll upp med 1-2-3-lagen så det täcker och blanda om. Förvara i kyl och låt laxen ligga i lagen i 2 dagar. Hållbarhet 3-4 veckor