Inlagd lax med forellrom och chili

151 röster
2 dygn
Inlagd jullax med chili och forellrom
Foto: Mikael Göransson
2 dygn

Du behöver

Lag

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Rimmad lax

  • 500 g lax
  • 0,5 dl salt, till rimning av lax

Kryddning

  • 1 rödlök
  • 2 lagerblad
  • 1 spansk peppar
  • 1 liten kanelstång
  • 4 msk forellrom

Gör så här

  1. Koka upp ingredienser till lagen och låt den svalna helt.
  2. Rimma laxen med 0,5 dl salt. Låt stå en timme och skrapa sedan bort eventuellt salt som är kvar.
  3. Skär laxen i kuber, ca 2x2 cm
  4. Skala och skiva löken och hacka chilin fint. Blanda lök, chili, forellrom och kryddor tillsammans med laxen i en stor steriliserad tätslutande glasburk.
  5. Fyll upp med 1-2-3-lagen så det täcker och blanda om. Förvara i kyl och låt laxen ligga i lagen i 2 dagar. Hållbarhet 3-4 veckor
14 december 2017