Nu när våren är på intåg är färskpotatis riktigt nykommet! I den här rätten får potatisen sällskap av inkokt röding vilket komemr att få alla dina sinnen att jubla över att våren är här.
2-3 tsk salt (beroende på hur salt du önskar rätten)
3 citroner, i skivor
Tillbehör
1 gurka
2 tomater
1 msk strösocker
1 msk vinäger
salt
vitpeppar
1 gemsallad
Färskpotatis
800 g färskpotatis
1 kruka dill
Sås
1 dl crème fraîche
strösocker
0,5 kruka dill
Servering
0,5 kruka dill
Gör så här
Inkokt röding
Koka upp lagen och sjud rödingen i ca 2 minuter.
Du kan även lägga rödingen i en form, slå över lagen och sedan tillaga i ugnen på 150 grader i ca 5 minuter. Skinnet ska släppa och innertemperaturen ska vara mellan 50-54 grader beroende på om du önskar lite kärna eller helt genomkokt.
Om du önskar att äta rödingen kall så låt den svalna i lagen.
Tillbehör
Skala gurkan randig och skiva sedan den samt tomaterna tunt.
Lös upp sockret i vinägern tillsammans med salt och vitpeppar. Vänd sedan ner blandingen bland gurkan och tomaten. Låt dra ca en halvtimme.
Plocka salladsbladen och skölj bladen.
Färskpotatis
Koka potatisen med dillstjälkar.
Sås
Koka upp crème fraîche med lite lag från rödingen och en nypa socker, vispa såsen slät.
Finhacka dillen och vänd ner i såsen.
Servering
Servera rödingen ljummen med nykokt potatis, sallad, inlagd gurka och tomat samt toppa med dillvippor och den varma såsen.