Inkokt lax med pressgurka och löjromssås

NYHET
Inkokt lax med pressgurka och löjromssås
Foto: TV4
Nils Molinder KK 2024
Nils Molinder KK 2024

Inkokt lax med pressgurka och löjromssås

26 ingredienser

1 h

Nils Molinder gästar Nyhetsmorgon och bjuder på inkokt lax med pressgurka och löjromssås.

Ingredienser

portioner

Lax

  • 800-1000 g laxfilé med skinn [1 bit]
  • 2 l vatten
  • 1 gul lök, i halvmånar
  • 1 morot, i slantar
  • 30 g salt
  • 3 lagerblad
  • 12 kryddpepparkorn
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 gelatinblad
  • 2-3 dl vinäger (gärna röd)
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 0,5 citron, i skivor
  • 1 knippe dillstjälkar

Löjromssås

  • 3 dl majonnäs
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk dill, hackad
  • 2 cl ansjovisspad ( eller ansjovisspad)
  • 2 msk löjrom (eller annan rom)
  • salt
  • peppar

Pressgurka

  • 1 gurka
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 dl blandade örter, hackad (persilja och/eller dill)

Gör så här

Lax

  1. Placera laxen i en eldfast form med skinnet uppåt.
  2. Sätt ugnen på 160 grader.
  3. Koka upp vatten, lök, morötter, kryddor, vinäger, fiskbuljongtärning, gelatin, citron och dill.
  4. När buljongen kokar så häll den över laxen.
  5. Tillaga laxen i ugnen i ca 15-20 minuter, innertemperaturen ska vara ca 48- 50 grader.
  6. Låt laxen svalna i spadet i svalen eller i källaren.

Löjromssås

  1. Blanda alla ingredienser försiktigt med en slev.
  2. Smaka av med salt och peppar.

Pressgurka

  1. Skala gurkan till hälften med potatisskalare så att lite skal är kvar.
  2. Skiva gurkan i ca 2 mm tjocka skivor.
  3. Salta gurkskivorna i en bunke.
  4. Tillsätt sedan socker och ättika.
  5. Blanda i örter och lägg gurkan under press, använd exempelvis en tallrik.
  6. Låt dra i minst i 30 minuter.