Hummer med rågbröd
Hummer med rågbröd
34 ingredienser
1 h + tid i kyl
Kokt hummer med eget rågbröd, citrusmajonnäs och tomatsallad är en festlig rätt som kommer imponera på gästerna.
Ingredienser
Hummer
- 2 humrar [ca 600 g/st]
- 14 l vatten
- 5 g kummin
- 100 g krondill
- 5 g fänkålsfrö
- 5 g dillfrö
- 1 l mörk öl
- 7 dl grovt havssalt
Rågbröd
- 1,25 dl grahamsmjöl
- 1,25 dl rågmjöl
- 1,75 dl havregryn
- 1,75 dl vetegroddar
- 2 dl rågsikt
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 msk bikarbonat
- 2 dl solroskärnor
- 1 msk salt
- 1,5 dl sirap
- 0,8 dl vatten
- 6,5 dl filmjölk
Citrusmajonnäs
- 1 äggula
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk citronsaft
- 1 citron, zest från tvättad citron
- 2,5 dl rapsolja
- salt
- nymalen svartpeppar
Tomatsallad med fänkål
- 12 körsbärstomater, sköljda och delade i klyftor
- 1 fänkål, hyvlad på mandolin och lagd i kallt vatten
- 2 msk olivolja
- 1 msk sherryvinäger
- 5 g citronverbena, strimlad
- salt
- nymalen svartpeppar
Gör så här
Hummer
- Koka upp vatten, kryddor, öl och salt i stor kastrull med lock.
- Stick hummern i huvudet så att de dör snabbt.
- Sänk ner hummern i lagen och koka under lock i 12-14 minuter.
- Lyft upp hummern ur lagen och kyl ner både lag och hummer separat.
- Häll lagen över hummern och låt stå i minst 4 timmar, men gärna över natten.
Rågbröd
- Blanda alla torra ingredienser.
- Tillsätt sedan alla blöta ingredienser och blanda till en kletig deg.
- Smörj och mjöla en brödform.
- Häll upp smeten i formen och baka i ugnen på 150 grader i 2 timmar.
- Brödet ska vara 98 grader i mitten.
- Låt brödet svalna på galler, det ska vara kallt innan du skär upp det.
- Skär upp 4 skivor av brödet och stek dem gyllene i en stekpanna med smör på medelvärme.
Citrusmajonnäs
- Vispa ihop ägg, dijonsenap, citron och en nypa salt.
- Häll i rapsoljan medan du vispar tills du har en tjock majonnäs.
- Smaka av med salt och peppar.
Tomatsallad med fänkål
- Blanda alla ingredienser till salladen precis innan servering.
Servering
- Lägg upp alla komponenter snyggt på tallrikar.
- Toppa anrättningen med salladen och servera!