Honungsglaserad vit sparris med brynt äggsmör och picklade rädisor

Honungsglaserad vit sparris med brynt äggsmör och picklade rädisor
Foto: Mattias Larsson
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Honungsglaserad vit sparris med brynt äggsmör och picklade rädisor

13 ingredienser

40 m

”Den honungsglaserade sparrisen med äggsmöret och rädisorna kan ätas som en vegetarisk rätt, men samtidigt också toppas med lite och lyxiga råvaror så som skaldjur eller kött. Det blir både hållbart, lyxigt och framförallt väldigt gott till förrätt.” /Mattias Larsson

Ingredienser

portioner

Picklade rädisor

  • 1 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 salt
  • 300 g rädisa

Honungsglaserad vit sparris

  • 600 g vit AAA-sparris
  • smör
  • honung
  • salt

Brynt smör med ägg

  • 80 g smör
  • 2 ägg, kokta

Servering

  • sallad
  • färsk pepparrot

Gör så här

Picklade rädisor

  1. Koka upp ättika, socker och vatten med en nypa salt. Kyl ner lagen. Kvarta rädisorna och lägg ner de i lagen.

Honungsglaserad vit sparris

  1. Skär bort de nedersta cm från sparrisen och skala den noggrant. Skär den i bitar om ca 1-2 cm.
  2. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek sparrisen i rikligt med smör ca 3-4 minuter tills sparrisen är mjuk med ett lätt tuggmotstånd. Ringla över lite honung och stek vidare i ca 1 minut och smaka av med salt.

Brynt smör med ägg

  1. Hacka de kokta äggen.
  2. Lägg smöret i en kastrull. Koka upp smöret och låt det koka några minuter under omrörning tills det börjar bli lätt brynt och dofta nötigt, lägg då ner de hackade äggen och dra av det från plattan.

Servering

  1. Lägg upp sparrisen på 4 tallrikar. Lägg på det brynta äggsmöret, toppa med några picklade rädisor, några gröna blad och riven pepparrot.
  2. Gott att äta som det är men går självklart att toppa med lite stekt, kött, fisk eller skaldjur.