Hjort med kantareller, granskott och en fantastisk blåbärssås

1 h + 2, 5 h
4
Hjort med kantareller, granskott och en fantastisk blåbärssås
Foto: TV4

Dragondoftande hjort som tillagats i en sous vide. Serveras med blåbärssås, bakade jordärtskockor och smörstekta kantareller.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

27 mars 2017
1 h + 2, 5 h
4

Du behöver

Hjort

  • 800 g hjort
  • 1 knippe färsk dragon
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk nymalen peppar

Blåbärssås

  • 3 rödbetor
  • 1 kg blåbär
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 knippe timjan
  • 2 tsk kanel
  • 1 citron, skal och saft
  • ca 10 torkade enbär
  • 2 stjärnanis
  • 1 dl socker
  • 70 cl vitt vin
  • 2 msk honung

Jordärtskockor

  • 12 jordärtskockor
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör

Tillbehör

  • 1 l kantareller
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 100 g smör, Minst
  • 1 knippe gräslök
  • 1 knippe buskkrasse
  • 15-20 inlagda granskott

Gör så här

  1. Hjort
    Gnid in köttet ordentligt i kryddorna, lägg i vacuumpåse med dragonen och vakuumpacka. Tillaga i sous vide (vattenbad 58 grader) i 2,5 timmar.
  2. Blåbärssås
    Ner med rödbetor, blåbär, lök, timjan, kanel, citronskal, enbär och stjärnanis i en kastrull och låt fräsa. Tillsätt socker och karamellisera. Tillsätt sedan gott om vitt vin och citronsaft.
  3. Koka ner länge och smaka av med honung. Sila bort alla ingredienser utom det flytande. Slå allt i ett finmaskigt durkslag.
  4. Jordärtskockor
    Dela jordärtskockorna på mitten. Rosta mjuka och fina tillsammans med olja, smör och salt i ugn 200 grader i 15-20 minuter.
  5. Tillbehör
    Stek kantareller med vitlök, smör och när de är klara blanda i tunt skuren gräslök.
  6. Montera rätten. Använd buskkrasse och inlagda granskott som garnityr.
Kommentera receptet

Fler goda recept