Hjort doublé med filodegsinbakad potatispuré

Hjort doublé med filodegsinbakad potatispuré
Foto: Tv4

Hjort doublé med filodegsinbakad potatispuré

Av: Carl - Alingsås

Från: Halv åtta hos mig

33 ingredienser

2 h

Den här lyxiga huvudrätten bjuder på ryggfilé av hjort med filodegsinbakad potatispuré.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kött

  • 600-800 g ryggfilé av hjort
  • 600-800 g innanlår av hjort
  • 4 msk smör, till stekning
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • vitpeppar
  • portvinsgelé

Kantarellsås

  • 1 schalottenlök
  • 300 g kantareller, förvällda
  • 3 msk smör, till stekning
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk kalvfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk soja
  • 0,5-1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • ca 1 krm strösocker

Grönsaker

  • 4 kvistar grönkål
  • olivolja
  • salt
  • 8 morötter (små färska, gärna med blast)
  • salt

Filodegsbakad potatispuré

  • 10-12 mandelpotatisar
  • salt
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 25 g smör
  • salt
  • vitpeppar
  • 8 filodegsplattor (ca 10x25 cm)
  • 25 g smör, smält till pensling
  • 40 g gäseneost 28 %

Gör så här

Kött

  1. Sätt ugnen på 110 grader.
  2. Putsa filén och innanlåret fritt från hinnor. Hetta upp smöret i en stekpanna, salta och peppra köttet.
  3. Bryn köttbitarna i smör tills köttet fått en fin färg runt om. Lägg köttet i en ugnsfast form och stek färdigt i ugnen tills köttet fått en innertemperatur på cirka 60 grader.
  4. Ta ut köttet och låt vila 15 minuter. Spara stekskyn i stekpannan!

Kantarellsås

  1. Hacka schalottenlök fint.
  2. Bryn svamp och lök i smör i en kastrull några minuter, pudra över mjölet och tillsätt kalvfond, grädde, mjölk och soja. Smaka av med salt, peppar och en nypa socker.
  3. Låt stå och småputtra på svag värme i 10-15 minuter och späd med ytterligare mjölk eller grädde till önskad konsistens.

Grönkål

  1. Noppa av bladen från grönkålsstjälkarna, gnid in dem i olivolja och salta. Lägg i ugnssäker form och låt dom bakas i ugnen cirka 20 minuter. Grönkålen skall bli krispig när den är färdig.

Morötter

  1. Skala minimorötterna. Koka i lättsaltat vatten i cirka 15 minuter medans potatisen är i ugnen.

Filodegsbakad potatispuré

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och koka potatisarna i lättsaltat vatten i cirka 15 minuter.
  3. Hetta upp grädde, mjölk och smör i en kastrull till smöret smält. Vispa sedan ner blandningen i potatisen till en slät fin puré. Smaka av med salt och vitpeppar.
  4. Skär ut 8 rutor av filodegsplattorna, ca 10x25 cm. Lägg ut den första skivan filodeg och pensla den med det smälta smöret på ett bakplåtspapper. Vänd på plattan så den penslade delen kommer neråt.
  5. Ta en ny platta och lägg på den första plattan, så att de ligger korslagda. Pensla även denna platta med smör och vänd den så smöriga sidan kommer nedåt.
  6. Lägg en ganska stor klick av potatispurén i mitten och tryck ner en bit ost i moset.
  7. Ta flikarna och vik ihop diagonalt mot varandra och gör det till ett litet knyte.
  8. Smörj en muffinsplåt eller runda portionsformar och tryck ner knytena. Baka i ugnen i 200 grader i cirka 13-15 minuter. Filodegen skall bli gyllenbrun och knaprig.