Heta asiatiska musslor i grön curry

15 röster
25 m
4
Heta asiatiska musslor i grön curry
Foto: TV4
25 m
4
4 portioner

Du behöver

Grön currypasta

  • 2 citrongräs, tunt skivade
  • 1 limefrukt, skal och saft
  • 2 tsk korianderfrö
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 6-8 gröna chilifrukter, urkärnade och skivade
  • 4 klyfta vitlök
  • 4 schalottenlökar, skivade
  • 5 cm ingefära, tunt skivad
  • 1 msk räkpasta
  • 2 msk neutral matolja

musslor

  • 2-4 msk grön currypasta
  • matolja, att steka i
  • 800 g kokosmjölk [2 burkar]
  • 1 kruka thaibasilika
  • 1 limefrukt, zest och juice
  • 3 msk fisksås
  • 2 msk ljust muscovadosocker
  • 2 kg blåmusslor, rensade (MSC certifierad)
  • jasminris, till servering (eller ett gott bröd)
  • 2 kruka koriander, gorvhackad

Gör så här

  1. Lägg alla ingredienser till currypastan förutom korianderbladen i en mixer. Kör på hög effekt till en jämn pasta.
  2. Stek hastigt 2-3 msk av chilipastan i lite olja i en stor traktörpanna med lock. Häll på kokosmjölken, i med basilikablad och limezest. Pressa i limejuice, tillsätt fisksås och muscavadosocker.
  3. Låt koka ihop i 5 minuter.
  4. Lägg i musslorna som skall vara tvättade, rensade och hela. Använd endast stängda musslor, kasta alla som är öppna och inte stänger sig.
  5. Sätt på locket och koka ca 5 minuter tills musslorna öppnat sig. Kasta bort de musslor som inte öppnat sig.
  6. Hacka korianderbladen och strössla över.
  7. Servera genast med en skål jasminris eller ett gott bröd.
15 oktober 2016