Het papayasallad

Het papayasallad
Foto: Tv4

Het papayasallad

2

12 ingredienser

35 m

En het papayasallad toppad med rostade jordnötter blir en fräsch förrätt till helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 chilifrukter
  • ca 2 dl skalade räkor
  • 4 msk palmsocker
  • 4 msk fisksås
  • 12 haricots verts
  • 800 g grön papaya
  • 2 morötter
  • 12 körsbärstomater
  • 3 limefrukter
  • 8 msk jordnötter
  • romansallad (till serveringen)

Gör så här

  1. Skala vitlöken och lägg i en mortel. Dela, kärna ur och tillsätt chilin.
  2. Tillsätt räkorna och mortla till en röra.
  3. Tillsätt sedan socker och fisksåsen och rör runt.
  4. Skölj och skär haricots verts i ca 3 cm bitar. Krossa dem grovt med vitlöks- och chiliblandningen i morteln.
  5. Skölj, skala, dela och kärna ur papayan. Riv grova strimlor av papayan. Använd gärna en mandolin, eller skär med en kniv. Ett annat sätt är att hyvla med osthyvel eller potatisskalare och sedan strimla så tunt du kan med kniv i ca 1 dm långa strimlor.
  6. Bland i papayan i morteln och stöt runt något.
  7. Skala och strimla morötter och rör ner dem i skålen med papayan. Skölj och dela tomaterna och rör även ner dem.
  8. Skölj och skär varje limefrukt i fyra klyftor. Pressa saften från fyra klyftor i salladen och spara resten till garnering.
  9. Rosta jordnötterna i en panna.
  10. Lägg upp papayasalladen på några salladsblad. Garnera med limeklyftor och strö över rostade jordnötter.