Hemgjorda fiskbullar i currysås

Hemgjorda fiskbullar i currysås
Foto: Ulrika Pousette
Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Hemgjorda fiskbullar i currysås

14

8 steg att laga

15 ingredienser

45 m

En rätt så förknippad med färdigversionen att man glömmer bort att fiskbullar faktiskt går att laga själv. Kokosmjölken och curryn omöjliggör associationer till slemmiga burkvarianter. /Niklas

Recept ur boken Mitt barn äter allt: men det är så klart inte sant

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 600 g fiskfilé, skinn och benfri (kolja, torsk, sej, gös, gädda)
  • 1 ägg
  • 1 msk potatismjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 5 dl grädde
  • 3 dl ris
  • 4 msk smör
  • 4 msk curry
  • 1 dl kycklingbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 0,5 blomkål, i bitar om 2 x 2 cm
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk rapsolja

Vuxenfiering av smakerna

  • 1 msk ingefära, riven
  • 1 msk sötmandel, grovt hackad
  • 1 msk färsk koriander, grovt hackad

Gör så här

  1. Gör fiskfärsen: Lägg fisk, ägg, potatismjöl och salt i en matberedare och mixa blandningen slät. Fortsätt mixa och tillsätt 2 dl grädde, lite i taget. Ställ in i kylen.
  2. Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
  3. Fräs 1 msk smör och curry i en kastrull under ett par minuter. Tillsätt 3 dl grädde och 1 dl buljong, koka upp. Lägg i blomkålen och låt koka i 3 minuter.
  4. Lyft upp blomkålen och spara vid sidan av. Håll vätskan varm.
  5. I en annan kastrull, smält 2 msk smör och vispa ner mjölet. Tillsätt den varma vätskan under omröring, koka upp och låt koka försiktigt i 5 minuter.
  6. Ta ut fiskfärsen ur kylen och rull 12-16 fiskbullar. Stek dem i 1 msk smör och 1 msk rapsolja i 4-6 minuter.
  7. Häll såsen över de stekta fiskbullarna och tillsätt blomkålen, ge det ett uppkok och servera sen med ris.
  8. Servera riven ingefära, hackad mandel och koriander vid sidan av.
TIPS!
läs mer
Mayas dryckestips till Myllymäkis meny

Årets vintrender

Sommelier Maya Samuelsson kikar på vinåret 2021.

Läs mer