Hemgjord pasta med krämig räksås

20 röster
1 h
4

Att göra egen pasta är lättare än du tror, bara du har en pastamaskin. Här serveras hemgjorda tagliatelle med en krämig räksås. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Så väljer du ekorätt i fiskdisken
1 h
4
4 portioner

Du behöver

Pasta

  • 4 ägg (ekologiska)
  • 5 dl durumvetemjöl

Räksås

  • 0,5 purjolök
  • 0,5 gul lök
  • färsk persilja
  • färsk fransk dragon
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk chilisås
  • 500 g handskalade räkor
  • smör, att steka i (eller margarin)
  • salt, vitpeppar, svartpeppar

Gör så här

  1. Pasta
    Häll upp mjölet på ett bord, gör en grop i mitten och knäck i ett ägg i taget och blanda efter varje.
  2. Knåda degen tills den blir slät och plasta in med plastfolie och låt vila i kylen 30 minuter. Använd pastamaskin och gör önskad pasta, tagliatelle är att rekommendera.
  3. Låt pastan hängtorka medan du förbereder räksåsen, 15 minuter. Koka sedan pastan al dente i 3-4 minuter.
  4. Räksås
    Hacka löken och stek i rikligt med smör/margarin 2-3 minuter. Tillsätt puré, chilisås, matlagningsgrädde och färska örter. Blanda samman och tillsätt räkorna, smaka av med salt och peppar.
  5. Servera den nykokta pastan med räksåsen.
25 september 2018