Helstekt oxfilé med chorizosmör samt ugnsbakad och råpicklad jordärtskocka

4

Du behöver

oxfilé

  • 1 mittbit av oxfilé à ca 600-700 g
  • salt och svartpeppar
  • 1 klyfta vitlök
  • timjan
  • olja och smör

Chorizosmör

  • 100 g chorizo
  • 125 g smör
  • 1 tsk pressad citron
  • salt

Råpicklad jordärtskocka

  • 100 g jordärtskocka
  • 0,5 dl ättika
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • salt

Ugnsbakade jordärtskockor

  • 600 g jordärtskocka
  • 50 g bladspenat
  • salt och olivolja

Gör så här

  1. Chorizosmör
    Värm ugnen till 225 grader. Dela chorizon på längden och ugnsbaka den i 10 minuter. Hacka chorizon och lägg den i en mixer tillsammans med smör och citronsaft och mixa. Smaka av smöret med salt och lägg upp i en skål. Kan förberedas dagen innan.
  2. Råpicklad jordärtskocka
    Blanda ättika, socker och vatten med en nypa salt i en kastrull och koka upp. Kyl ner lagen. Hyvla jordärtskockorna med hjälp av en mandolin, skalare eller osthyvel. Lägg ner skockorna i lagen och låt stå och dra i minst 30 minuter. Kan förberedas dagen innan.
  3. Ugnsbakad jordärtskocka
    Dela jordärtskockorna på mitten och lägg de i en ugnsfast form. Blanda med olja och salt och ugnsbaka ca 30 minuter tills de är genommjuka och har en fin rostad färg. Blanda ner spenatbladen precis före servering.
  4. Helstekt oxfilé
    Salta och peppra oxfilén ca 15 minuter före bryning. Värm en stekpanna till högsta temperatur och stek köttet i olja och smör tillsammans med vitlöksklyftan och timjanen, tills en riktigt fin brynt yta. Ugnsbaka oxfilén på 80 grader i ca 30 minuter tills kärntemperaturen är 52 grader. Låt köttet vila på en skärbräda 5-10 minuter (då är kärntemperaturen ca 55 grader (dvs medium).
  5. Servera de ugnsbakade och picklade jordärtskockorna till det nystekta köttet och chorizosmöret.
Kommentera receptet

Fler goda recept