Helstekt fläskfilé med bearnaise och medelhavssallad

Helstekt fläskfilé med bearnaise och medelhavssallad
Foto: köket.se

Helstekt fläskfilé med bearnaise och medelhavssallad

22 ingredienser

45 min

En klassisk helgfavorit som är lika god året om! Helstekt fläskfilé, enkel yoghurtbearnaise och en fräsch sallad med bönor, tomat, rödlök och citronvinägrett.

Zeta vitvinsvinäger
Zeta vitvinsvinäger NY

Zeta vitvinsvinäger

Lagrad på fat av er och lärkträ och har en syrahalt på hela 7,1% vilket garanterar den goda kvaliteten.

Läs mer

Ingredienser

portioner

Fläskfilé

  • 500-600 g fläskfilé
  • Zeta Rapsolja, till stekning
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • peppar

Medelhavssallad

  • 150 g haricots verts
  • 1 förp Zeta Ekologiska Borlottibönor (ekologiska)
  • 250 g körsbärstomater
  • 1 rödlök
  • 70 g salladsmix
  • 1 burk Zeta Grekisk Olivmix
  • 4 msk Zeta extra jungfruolivolja classico
  • 2 msk Zeta Balsamvinäger Casa Di Luca
  • 0,5 citron, saft och skal
  • salt
  • peppar

Yoghurtbearnaise

  • 1 schalottenlök
  • 1 msk torkad dragon
  • 2 msk Zeta vitvinsvinäger
  • 2 äggulor
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 krm salt

Gör så här

Fläskfilé

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Ta fram fläskfilén ca 30 minuter i förväg så den inte är kall när du bryner den. Skär bort eventuella hinnor, salta och peppra.
  2. Hetta upp en stekpanna med olja och två krossade vitlöksklyftor. Lägg ner fläskfilén hel och bryn runt om tills den fått en fin stekyta.
  3. Lägg över fläskfilén i en ugnsform och tillaga i ugnen till en innertemperatur på 60-62 grader. Låt sedan vila några minuter så temperaturen går upp till 65 grader. Skiva upp innan servering.

Medelhavssallad

  1. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Lägg ner haricots verts och låt blancheras i någon minut. Häll av.
  2. Häll av och skölj bönorna. Klyfta tomaterna och skiva rödlöken tunt. Häll av oliverna. Blanda ihop alla ingredienser till salladen.
  3. Blanda samman olja, balsamvinäger, citronzest, salt och peppar. Häll vinägretten över salladen.

Yoghurtbearnaise

  1. Finhacka schalottenlöken så fint du kan. Gör ett uppkok på löken, dragon och vinäger och låt reducera någon minut.
  2. Tillsätt äggulorna i kastrullen med vinägern och värm under vispning tills äggulorna tjocknar (ca 65 grader).
  3. Låt svalna och blanda sedan med yoghurten. Smaka av med salt och eventuellt mer dragon om du tycker att det behövs.
TIPS!
Tips från Zeta!
Olivolja – vad ska användas till vad?

Tips från Zeta!

Så väljer du rätt sorts olivolja!

Läs mer