Helgrillad sea bream med fläsk och sommarsallad

Helgrillad sea bream med fläsk och sommarsallad
Foto: Jesper Olsson/TV4
Ernst KirchsteigerTina Nordström KM
Ernst KirchsteigerTina Nordström KM

Helgrillad sea bream med fläsk och sommarsallad

22 ingredienser

1 h

Helgrillad fisk med massor av smak från örter och fläsk serverad med en matig sallad med grillade grönsaker och rättviksärtor. Bjud den gärna med Tina och Ernsts grillsås.

Rättviksärtorna ska blötläggas över natten, de går bra att ersätta med färdigkokta linser eller bönor.

Ingredienser

portioner
  • 2 havsabborrar
  • 6 klyftor vitlök
  • 0,5 kruka timjan
  • 0,5 kruka oregano
  • 0,5 kruka salvia
  • 100 g varmrökt fläsk, skivat
  • 4 morötter, förkokta
  • 8 färskpotatis, förkokta
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • citron, till servering

Sommarsallad

  • 100 g strandkål (eller annan kål som t ex grönkål)
  • 2 gemsallad
  • 1 fänkål
  • 10 körsbärstomater
  • äppelcidervinäger

Rättviksärtor

  • 250 g rättviksärtor (ska blötläggas)
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kvist salvia
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

Grillad fisk

  1. Tänd grillen och se till att få till en bra glödbädd.
  2. Skär ett långt snitt längs med ryggen mot buken på båda sidor av fisken.
  3. Skala och skiva vitlöken. Skär 1/4 av fläsket i mindre bitar.
  4. Fyll fisken i snitten med vitlök, örter och salt.
  5. “Klä” in fisken med resterande fläskskivor.
  6. Gnid in potatisar och morötter med olja, salt och peppar.
  7. Lägg fisken och grönsakerna i ett halster och grilla ca 4-5 minuter per sida på hög värme, vänd och kolla fisken mellan varven så den blir jämnt grillad.
  8. Dra av skinnet och pressa över citron vid servering.

Rättviksärtor

  1. Blötlägg ärtorna i kallt vatten över natten. Häll av och sila. Lägg ärtorna i en kastrull och täck med kallt vatten. Koka upp ärtorna med kryddor, salt och vitlök. Låt småputtra 9-10 minuter på medelhög värme tills de är mjuka.

Sommarsallad

  1. Bryt strandkålen i ätstora bitar. Skär hjärtsalladen i klyftor.
  2. Skär fänkålen i större bitar på längden. Gnid in med olja salt och peppar. Grilla på medelhög värme.
  3. Halvera tomaterna. Blanda alla grönsaker i en stor skål tillsammans med rättviksärtorna. Smaka av salladen med vinäger, olivolja, salt och peppar.
  4. Servera fisken med de grillade potatisarna och morötterna samt sommarsalladen och den härliga grillsåsen.