Helgrillad fläskfilé med primörsallad och örtcremé
Helgrillad fläskfilé med primörsallad och örtcremé
29 ingredienser
60 min
Saftig fläskfilé som serveras med en fräsch primörsallad med rostad färskpotatis.
Ingredienser
Fläskfilé
- 600 g fläskfilé
- 2 msk soja
- 1 msk kalvfond
- 1 msk flytande honung
- 0,5 dl rapsolja
- 1 tsk sambal oelek
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Primörsallad med rostad färskpotatis:
- 800 g färskpotatis
- 2 msk olja
- 1 msk flytande honung
- 1 msk flingsalt
- 150 g sockerärtor
- 1 knippe grön sparris
- smör, till stekning
- 1 knippe dill
- 2 salladslökar
- 1 dl Västerbottensost, riven
- salt
- svartpeppar
Örtcrème:
- 2 dl crème fraîche
- 1 dl majonnäs
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 2 tsk flytande honung
- 0,5 dl persilja, hackad
- 0,5 dl gräslök, hackad
- 0,5 dl dill, hackad
- citronsaft [ett par droppar]
- salt
- svartpeppar
Gör så här
Fläskfilé
- Putsa fläskfilén och lägg i en marinad på soja, kalvfond, honung, rapsolja, sambal oelek, vitlök, salt och svartpeppar.
- Grilla till innertemperatur på 65-70 grader beroende på hur du vill ha ditt kött.
Primörsallad med rostad färskpotatis
- Tvätta potatisen och torka den torr. Dela potatisen om dom är av större sort och lägg dom sedan på en plåt.
- Blanda olja, honung och flingsalt i en skål. Häll över potatisen och blanda runt på plåten. Rosta i ugnen i ca 30 minuter. Vänd efter halva tiden. Ta ut och låt svalna.
- Skölj och bryt bort nedersta delen på sparrisen. Dela sparrisen i lagom stora bitar. Stek snabbt i smör i stekpanna. Inte för länge för att behålla krispigheten. Ställ åt sidan.
- Koka upp sockerärtor snabbt. Häll av vattnet.
- Hacka dillen. Skiva salladslöken. Blanda potatis, sparris, sockerärtor, dill, salladslök och västerbottenost i en skål eller på ett fat. Krydda med lite salt och svartpeppar.
Örtcrème
- Blanda ihop alla ingredienser och smaka av. Tillsätt eventuellt mer salt, svartpeppar och citron efter smak.
TIPS!