Parmesankex
Parmesankex
7 ingredienser
Spröda parmesankex från Brunkebergs bageri. Receptet ger ca 30 st.
Ingredienser
- 100 g parmesanost, färskriven
- 120 g vetemjöl
- 100 g smör, rumstempererat
- några riv på en muskotnöt
- 1 nypa cayennepeppar
- 10 g havssalt
- torkade örter eller hackade nötter till garnering
Gör så här
- Blanda samtliga ingredienser i en bunke och arbeta ihop dem för hand eller i hushållsmaskin till en jämn deg som håller ihop. Om degen verkar torr och smulig, tillsätt en matsked vatten eller två.
- Ta upp degen på bakbordet och forma två rullar, ca 3 cm i diameter. Rulla dem i torkade kryddor eller nötter, t ex timjan, rosmarin eller hackade pinjenötter. Lägg rullarna i kylen i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Skär rullarna i tunna skivor med en vass kniv. Lägg skivorna på plåt täckt med bakplåtspapper och grädda kexen i 7–8 minuter eller tills de fått lite färg.
- Förvara kexen i papperspåse eller burk.