Brunkans ljusa

Heléne Johansson

Brunkans ljusa

7 ingredienser

Ett surdegsbröd som är en storsäljare på Heléne Johanssons bageri. Doppa gärna i olivolja med flingsalt. Det här receptet ger 2 avlånga bröd.

Här hittar du grundrecept på vetesurdeg och rågsurdeg.

Ingredienser

  • 500 g vatten
  • 100 g vetesurdeg (se recept)
  • 150 g rågsurdeg (se recept)
  • 5 g jäst
  • 800 g vetemjöl special
  • 20 g honung
  • 30 g havssalt

Gör så här

  1. Dag 1: Blanda alla ingredienser utam saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken 30 minuter.
  2. Lägg degen i en oljad platslåda med lock. Vik försiktigt - utan att trycka - ena sidan av degen mit mitten, därefter den andra sidan för att slutligen vända på hela degen såatt undersidan hamnar uppåt (treslag på bagarspråk). Låt degen jäsa 30 minuter och gör sedan om vik- och vändningsproceduren. Ställ in degen i kylen och lät jäsa under natten.
  3. Dag 2: Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och skär den i två delar med vass kniv på längen. Lägg försiktigt upp de två degbitarna på plåt täckt med bakplåtspapper. De får plats bredvid varandra på samma plåt.
  5. Ställ in bröden i ugnen, stäng ugnsluckan och sänk genast temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter. Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Låt bröden svalna på galler.