Carolines parmesanbröd

Carolines parmesanbröd
Foto: Robin Persson/ Sjuan
Caroline Ahlqvist
Caroline Ahlqvist

Carolines parmesanbröd

12 ingredienser

Ett riktigt festbröd! Den här degen går att baka ut till en massa härligheter, pizzabotten, grizzini, brytbröd, frallor.

Kasta in en dl kallt vatten i botten på ugnen några sekunder innan brödet ställs in för en härligare skorpa!
 
Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar

Ingredienser

Grunddeg

  • 50 g jäst
  • 6,5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 2 msk honung
  • 4 dl durumvetemjöl
  • ca 12 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 50 g smör
  • 20 blad färsk basilika
  • 150 g parmesanost, riven
  • 1 msk olivolja
  • en rejäl nypa flingsalt

Dekoration

  • vallmofrö

Gör så här

  1. Lös jästen i halvljummet vatten.
  2. Tillsätt alla övriga ingredienser förutom saltet och arbeta degen i maskin på medelhastighet ca 8 min.
  3. Tillsätt saltet och arbeta 2 min till.
  4. Ta upp degen och forma till en rund slät boll. Jäs under plastfilm i bunke i ca 40 min.

Fyllning

  1. Blanda alla ingredienser till en jämn smet.
  2. Platta till degen lite löst till en stor rektangel och bred på fyllningen. Rulla ihop till en lång korv och dela degen i 4 delar.
  3. Gör en fyrfläta: lägg de fyra långa korvarna bredvid varandra och tryck ihop de översta ändarna. Börja fläta de tre första korvarna som en vanlig fläta och när du kommer till den sista så viker du bara in den under den tredje korven så dom byter plats. Börja om från början. Avsluta sen med att vika in båda ändarna på flätan under brödet.
  4. Jäs brödet 45 min övertäckt med en handduk.
  5. Pensla brödet med vatten och strö över vallmofrön. Tryck till fröna lite lätt.
  6. Grädda brödet i 250 grader varmluft de 5 första minuterna, sänk sen till 200 grader i ytterligare 20 min.
  7. Knacka under brödet för att höra om det låter ihåligt, då är det klart!