Hel torsk med persiljesås

7 röster
6
Hel torsk med persiljesås
Foto: TV4

Praktfull fiskmiddag. Du kan ugnsteka gädda, gös eller sik efter samma recept. Även pepparrotssås passar bra till dessa fiskar.

Visa mer
6

Du behöver

  • 1,5-2 kg torsk, färsk alt. gös eller gädda
  • salt
  • smält smör

Sås:

  • 2 msk margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 2 dl vatten
  • 2-3 dl mjölk eller kaffegrädde
  • 2 dl persilja, finhackad
  • salt och peppar

Tillbehör:

  • kokt potatis och purjolök

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Klipp gälarna ur den rensade fisken och salta lätt. Lägg den i en smord ugnsform. Beräkna stektiden till ca 1 timme per kilo mitt i ugnen.
  2. Fräs margarin och mjöl till såsen och smula ned buljongtärningen. Späd med vatten och mjölk och småkoka 5 min. Smaka av och tillsätt persilja.
  3. Servera fisken genast den kommer ur ugnen med såsen och tillbehören.
26 januari 2009
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept