Havskräfta med sojagravad lax

Foto: Tv4
Havskräfta med sojagravad lax
16 ingredienser
1 h + tid i kyl
Havskräfta med sojagravad lax, senapskräm, svampbuljong och salladslök är en förrätt som inte går av för hackor!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Klar svampbuljong med salladslök
- 1 l vatten
- 50 g champinjoner (kastanjechampinjoner)
- 2 bananschalottenlökar
- färsk timjan
- salladslök
Sojagravad lax
- 0,5 dl japansk soja
- 1 msk salt
- 1 msk strösocker
- salmalax
- 1 dl sesamfrön, rostade
Senapskräm
- 1 dl färskost
- 2 msk dijonsenap
- salt
- peppar
- ev crème fraîche (om det blir för tjock kräm)
Servering
- havskräftor
Gör så här
Klar svampbuljong med salladslök
- Koka upp vatten med kastanjechampinjoner, lök och timjan. Låt sjuda 30 minuter.
- Sila och servera buljongen kokhet i en skål med en skalad salladslök som garnering.
Sojagravad lax
- Koka upp soja, salt och socker. Låt sedan svalna.
- Lägg laxen i en påse och häll i marinaden. Låt ligga i kylen minst 4 timmar. Vänd efter halva tiden.
- Skär laxen sedan i tunna skivor.
- Rosta sesamfröna i en torr panna.
- Toppa laxen med rostade sesamfrön och små klickar senapskräm (se recept nedan).
Senapskräm
- Rör ihop ost, senap, salt och peppar. Rör i lite crème fraîche om krämen är för tjock.
Servering
- Servera havskräftorna på ett fat med en skål svampbuljong och några skivor lax med topping vid sidan om.