Havskräfta med sojagravad lax

Havskräfta med sojagravad lax
Foto: Tv4

Havskräfta med sojagravad lax

16 ingredienser

1 h + tid i kyl

Havskräfta med sojagravad lax, senapskräm, svampbuljong och salladslök är en förrätt som inte går av för hackor!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Klar svampbuljong med salladslök

  • 1 l vatten
  • 50 g champinjoner (kastanjechampinjoner)
  • 2 bananschalottenlökar
  • färsk timjan
  • salladslök

Sojagravad lax

  • 0,5 dl japansk soja
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • salmalax
  • 1 dl sesamfrön, rostade

Senapskräm

  • 1 dl färskost
  • 2 msk dijonsenap
  • salt
  • peppar
  • ev crème fraîche (om det blir för tjock kräm)

Servering

  • havskräftor

Gör så här

Klar svampbuljong med salladslök

  1. Koka upp vatten med kastanjechampinjoner, lök och timjan. Låt sjuda 30 minuter.
  2. Sila och servera buljongen kokhet i en skål med en skalad salladslök som garnering.

Sojagravad lax

  1. Koka upp soja, salt och socker. Låt sedan svalna.
  2. Lägg laxen i en påse och häll i marinaden. Låt ligga i kylen minst 4 timmar. Vänd efter halva tiden.
  3. Skär laxen sedan i tunna skivor.
  4. Rosta sesamfröna i en torr panna.
  5. Toppa laxen med rostade sesamfrön och små klickar senapskräm (se recept nedan).

Senapskräm

  1. Rör ihop ost, senap, salt och peppar. Rör i lite crème fraîche om krämen är för tjock.

Servering

  1. Servera havskräftorna på ett fat med en skål svampbuljong och några skivor lax med topping vid sidan om.