Havskräfta med äppelvinägrett
Havskräfta med äppelvinägrett
30 ingredienser
"Min finalförrätt med smak av havets söta skaldjur, gjord på havskräfta, äpple och en mängd fräscha och krispiga grönsaker." / Fanny
Ingredienser
Havskräfta
- 7 havskräfta (stora och råa)
- 1 msk citronsaft
- salt
- peppar
Rädisor
- 15 rädisor
- 0,5 dl ättiksprit 12 %
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl vatten
- 1 tsk fänkålsfrö
Äppelsallad
- 1 grönt äpple
- 1 kålrabbi
- 1 dl gurka, finhackad
- 1 dl fänkål, finstrimlad
- ca 1 msk färsk körvel, finhackad
- ca 1 msk färsk dill, finhackad
- 1 tsk smetana
- salt
- peppar
Majonnäs
- 2 äggulor
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2,5 dl solrosolja
Bröd
- 4 skivor formfranska (jag brukar använda ljust bröd)
- 1 msk smör, till stekning
Äppelvinägrett
- 1 kruka färsk dill (ink kvistar)
- 100 g färsk spenat (bladspenat)
- 3 dl matolja
- 1 msk citronsaft
- 2,5 dl äppelmust
- salt
Gör så här
Rädisor
- Hyvla rädisor med mandolin till tunna skivor
- Koka upp socker, ättika och vatten till en 123-lag och lägg i fänkålsfrön.
- Låt lagen svalna något innan du lägger ner rädisorna.
Äppelsallad
- Finhacka gurka. Strö över salt och lägg i en silduk så att vätskan rinner av.
- Finhacka resterande grönsaker och örter. Lägg i en skål och blanda ner smetana.
- Krama ut vätskan ut gurkan och lägg ner i samma skål.
Majonnäs
- Lägg äggula, senap och vinäger i en hög skål och mixa med stavmixer.
- Slå på oljan sakta under fortsatt mixning så att det går ihop till en majonnäs. Det går också att slå en majonnäs för hand.
- Lägg ner majonnäsen i äppelblandning.
Havskräfta
- Skala havskräftorna så att stjärtarna blir rena och fina.
- Hacka ner dem i mindre bitar. Strö över lite citronsaft. Salta och peppra efter smak
Äppelvinägrett
- Värm oljan till 60 grader.
- Lägg i dill, spenat och olja i en blender, mixa i ca 3 minuter.
- Sila genom en silduk eller finmaskig sil.
- När den har runnit av häller du i äppelmust och saltar efter smak.
Bröd
- Stansa ut rundlar ur formbrödet.
- Stek brödet på medelvärme i smör tills det blir krispigt
- Lägg på papper så det håller sig krispigt tills montering
Servering
- Använd samma stansform som du hade till brödet.
- Bygg på höjden med äppelsalladen i botten. Sedan lägger du på brödet och därefter kräftorna.
- Ta en brännare och bränn av kräftorna något.
- Toppa med rädisorna och lägg dem omlott runt som en ”blomma”.
- Avsluta med att ringla runt äppelvinägretten och garnera med lite dill.