Havets wallenbergare

50 röster
1 h
4

En modern klassiker i ny tappning. Självklart är potatismos, gröna ärtor och brynt smör ett måste även till wallenbergare på fisk.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1 h
4
4 portioner

Du behöver

Wallenbergare

  • 400 g lax
  • 400 g torsk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 1 tsk Épice Riche 
(kryddblandning)
  • 1 tsk salt
  • 3 msk pressad citron
  • 50 g persilja, hackad
  • 50 g smör

Potatismos

  • 600 g potatis, i jämn storlek
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 2 tsk muskot, malen
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar

Brynt smör

  • 100 g normalsaltat smör
  • 1 citron
, till garnering
  • 400 g tinade gröna ärtor, till garnering

Gör så här

  1. Wallenbergare
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mixa den tinade torsken med vispgrädde, ägg, hälften av ströbrödet, kryddblandningen, persilja och citron.
  3. Forma sedan till biffar. Rulla dem i resten av ströbrödet och bryn dem i smör, någon minut på varje sida. Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i ugnen i cirka 15 minuter.
  4. Potatismos
    Skala potatisen och koka mjuka i rikligt med vatten.
  5. Häll av vattnet efter cirka 15 minuter och låt potatisen ånga av.
  6. Värm mjölk och grädde på spisen.
  7. Mosa potatisen och häll i gräddmjölken och smöret. Rör runt tills moset är fluffigt. Smaka av med muskot, salt och nymalen vitpeppar
  8. Brynt smör
    Smält smöret på hög värme i en kastrull. Låt smöret bubbla upp ordentligt, så mycket av vattnet i smöret försvinner. Efter 3-4 minuter börjar smöret färgas gyllenbrunt. Dra då kastrullen åt sidan, och när smöret stillnat, ta då bort skummet med en sked.
  9. Fördela Wallenbergarna på fyra tallrikar. Lägg upp en rejäl klick potatismos på varje tallrik, och slå över det nybrynta smöret. Garnera med rikligt av gröna ärtor, och en citronklyfta.
23 november 2015

Fler goda recept