Halvmånedumplings med kammusslor
Halvmånedumplings med kammusslor
13 ingredienser
1 h
Zhong som de här halvmåneformade dumplingsen heter är en festlig liten rätt. Fyllningen består av kammusslor vilket gör dem lite extra lyxiga.
Se Erik Videgård laga receptet

Ingredienser
Dumplings
- 20 g färsk ingefära, oskalad
- 2 dl vatten
- 450 g pilgrimsmussla (kammusslor)
- 1 ägg
- 1 msk risvin (eller vitt vin)
- svartpeppar (6-8 varv på kvarnen)
- 0,75 tsk salt
- 50 gyozaplattor (runda, finns frysta)
Dippsås
- 0,5 klyfta vitlök, krossad
- 1-2 tsk vatten
- 3 msk soja (söt och aromatisk)
- 1,5 msk chiliolja
- 1 tsk sesamolja
Gör så här
Dumplings
- Krossa ingefäran och blanda med 2 dl vatten, låt stå i 10 minuter.
- Mixa kammusslorna med ägg, vin, svartpeppar och salt i en blender, eller med en stavmixer. Blanda sedan ner ingefärsvattneti omgångar till en lös smet.
- Kyl smeten i minst 30 minuter.
- Fyll gyozaplattorna med en tesked fyllning. Fukta kanterna och förslut som en halvmåne med ett veck på den runda sidan. Du kan även göra någon mer konstnärlig vikning, bara det blir en halvmåne.
- Hetta upp en non stick-belagd stekpanna med lock och förbered en kanna vatten.
- När pannan är het lägger du i några knyten åt gången (beroende på pannans storlek) och steker knytena tills de har fått fin färg.
- Häll vatten i pannan så det täcker botten (akta då det kan stänka). Sätt fort på locket och låt knytena ånga klart i ca 45 sekunder.
- Ta upp knytena, torka ur pannan och fortsätt med nästa omgång. När alla knytena är klara brukar jag låta samtliga få en sista ”kick” i pannan några sekunder så de är riktigt varma när de läggs upp.
Dippsås
- Blanda krossad vitlök med 1-2 tsk vatten.
- Blanda övriga ingredienserna i en skål och tillsätt vitlöksvattnet sist.