Grönkålsfrittata med laxlyx och pepparrot

Grönkålsfrittata med laxlyx och pepparrot
Foto: TV4

Grönkålsfrittata med laxlyx och pepparrot

3

18 ingredienser

Äggfrittata med grönkål, lax och löjrom samt pepparrot.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Frittata

  • 1 gul lök, fint hackad
  • 1,5 msk olivolja, gärna med citron
  • 200 g grönkål, mycket fint hackad
  • 8 ägg (ekologiska)
  • 2 dl lagrad Kvibille cheddarost, riven
  • 2 msk vispgrädde
  • 1 msk färsk timjan, fint hackad
  • salt
  • svartpeppar

Laxlyx

  • 4 gravad lax, generösa skivor (eller rökt)
  • 300 g färska räkor, skalade
  • 50 g löjrom
  • 1 msk färsk dill, finhackad

Övriga tillbehör

  • 3 cm pepparrot, helst från Fjärås
  • 4 msk crème fraîche
  • 4 citroner, skivor
  • 2 msk pinjenötter, rostade
  • dillkvist, till garnering

Gör så här

  1. Frittata
    Sätt ugnen på 200 grader, fräs den hackade löken i olivoljan till den blivit mjuk och tillsätt kålen – se till att all vätska kokar bort och tillsätt därefter grädden.
  2. Vispa äggen, rör ner lök, kål och ost samt timjan, smaka av med salt och peppar. Smörj en mindre brödform väl med olivolja – eller klä den med smörpapper – häll i smeten, grädda i ca 20 minuter. Skär upp i skivor – kan serveras ljummen eller kall.
  3. Laxlyx
    Hacka räkorna – men spar några till dekoration – blanda med rom och dill. Fördela på laxskivorna (gärna av hemgravad lax) och rulla till en strut.
  4. Övriga tillbehör
    Fjärås i norra Halland är idag centrum för landets pepparrotsodling. Finstrimla pepparroten och servera den separat till denna rätt. Kan även med fördel blandas med crème fraiche. Arrangera frittata, laxrullen och tillbehören på en tallrik, servera – och njut!