Fräsch gurksoppa med vispad crème fraiche och Kalixlöjrom

Fräsch gurksoppa med vispad crème fraiche och Kalixlöjrom
Foto: TV4

Fräsch gurksoppa med vispad crème fraiche och Kalixlöjrom

33

12 ingredienser

30 min

Gurksoppa med purjolök och mousserande vin. Toppas med löjrom och crème fraiche.

En gurksoppa kan serveras varm eller kall, beroende på årstid och temperatur och med olika tillbehör och topping. Ett spett med pilgrimsmusslor kan hängas över sopptallriken eller en hög med räkor, tycke och smak får avgöra.
Dryck
Till detta passar en Jämtländsk öl, Steamer 3,5 % eller Reverdy Sancerre, artikelnr: 5338
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 purjolök (liten)
  • 2 gurkor
  • ca 1 l hönsbuljong
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 5 cl mousserande sött vin
  • salt
  • peppar
  • torkad chilifrukt
  • 2 dl crème fraîche
  • 4 msk Kalix löjrom
  • 4 strån gräslök
  • olivolja, till stekning (eller rapsolja)

Gör så här

  1. Skiva purjolöken och fräs den mjuk i lite oliv- eller rapsolja.
  2. Tärna gurkorna och fräs även dem lätt tillsammans med löken. Slå på buljongen och koka lätt ca 25 min.
  3. Mixa allt med mixerstav och rör ner mousserande sött vin samt lättvispad grädde. Smaka av med salt och peppar samt en knivsudd torkad chili. Toppa med uppvispad crème fraiche, löjrom och finhackad gräslök innan servering.