Lammfärsbullar i tomatsås

Lammfärsbullar i tomatsås
Foto: TV4

Lammfärsbullar i tomatsås

Av: Isa - Lund

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1h

Underbar italiensk-grekisk rätt. Passar både till vardag och fest! Föredrar man något annat kött går naturligtvis lammet bra att byta ut mot ex. nötfärs. Är det inte säsong för färska tomater kan man ersätta med tomater på burk. Men i så fall kan man behöva minska eller helt utesluta vinet.

Här hittar du Isas vegetariska alternativ Auberginerullar med halloumi.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lammfärsbullar

  • 400 g lammfärs
  • 1 ägg
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 msk ströbröd
  • 2 schalottenlökar, rivna
  • 3 klyftor vitlök, pressade
  • 1 tsk svartpeppar, ur kvarn
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 1 msk sumak (Libanesisk krydda, citronaktig i smaken)
  • 1 tsk paprikapulver
  • smör, att steka i

Tomatsås

  • 0,5 kg tomater, färska
  • 5 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk rörsocker
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ca 1 dl torkade gröna kryddor ex oregano, basilika, timjan
  • 0,25 röd chilifrukt
  • smör, att steka i
  • 0,5 dl rött vin

Serveras med

  • Valfri pasta (t ex tagiatelle)
  • parmesanost, färskriven

Gör så här

Lammfärsbullar

  1. Blanda ströbröd och mjölk. Låt stå ca 5 minuter.
  2. Rör ned ägget, schalottenlöken, vitlöken och ströbrödblandningen i färsen.
  3. Rör ned kryddorna.
  4. Rulla små bollar av färsen och stek i smält smör i en rymlig stekpanna.
  5. Ett tips är att använda sig av aningen blöta händer, så går det enklare att rulla!
  6. Stek bullarna tills de fått en fin stekyta och låt sedan vänta på en tallrik bredvid spisen tills tomatsåsen är klar.

Tomatsås

  1. Hacka tomaterna, schalottenlöken och chili.
  2. Pressa vitlöken.
  3. Stek lök och vitlök mjukt, på lågvärme i en stekpanna med smält smör.
  4. Tillsätt tomater och chilifrukten.
  5. Blanda ned råsocker, grönsaksbuljong och hälften av kryddorna i stekpannan.
  6. Häll på vinet.
  7. Låt puttra på lågvärme i cirka 15 minuter (men ju längre desto bättre!)
  8. Tillsätt lammfärsbullarna och smaka av med resten av kryddorna, salt och peppar.
  9. Koka samtidigt pastan. Samtidigt som denne är klar bör lammfärsbullarna och tomatsåsen vara färdiga.
  10. Servera med färskriven parmesanost och njut!

Dryckestips
Viña Albali Gran Reserva 2002, art.nr 2788, 79 kr.