Kyckling Cordon Bleu med hasselbackspotatis och champinjonsås


Foto: TV4
Kyckling Cordon Bleu med hasselbackspotatis och champinjonsås
23 ingredienser
1 h
Panerad kyckling fylld med cheddarost och skinka. Serveras med ostgratinerad hasselbackspotatis, champinjonsås och grillade tomater.
Dryck
Vin Katnook founders block cabernet
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se Helen - Varberg laga receptet

Ingredienser
Kyckling cordon bleu
- 4 kycklingfiléer
- 4 skivor cheddarost
- 4 skivor rökt skinka (eller kalkonbröst)
Dubbelpanering
- 1 dl vetemjöl
- 2 krm salt
- 1 krm peppar
- 1 ägg
- 1 dl ströbröd
- 2-3 msk smör, till stekning (eller margarin)
Hasselbackspotatis
- 4-6 fasta potatisar, jämnstora
- 2 msk smör (eller margarin)
- 0,5 tsk salt
- 2 msk ost, riven
Champinjonsås
- 3 dl champinjoner, tärnade
- 1 gul lök (liten)
- 2 dl hönsbuljong
- 1 msk vetemjöl
- 1 dl vispgrädde
Grillade tomater med timjan
- 4 tomater
- 0,5 msk strösocker
- 0,5 msk flingsalt
- 1 msk olivolja
- färsk timjan
Gör så här
- Kyckling
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Snitta filéerna, d v s skär dem längs med, så att de fortfarande hänger ihop i ena kanten. Vik ut dem till dubbel storlek. Banka försiktigt ut dem något. Lägg ihop kycklingskivorna två och två med skinka och ost emellan. Sätt ihop med tandpetare.
- Vänd dem först i vetemjöl blandat med salt och peppar, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbrödet. Låt dem ligga tills paneringen torkat in något. Bryn fettet i en stekpanna. Stek på ganska svag värme ca 10 min på var sida, låt filén få färg.
- Ställ sedan in dem i ugn i ca 20 min på 175 grader. Svag värme är viktigt så att inte paneringen bränns vid. Kycklingen måste vara genomstekt. Håll kycklingen varm. Skär i skivor.
- Hasselbackspotatis
- Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en träslev så ligger den stadigt och du skär inte itu den av misstag.
- Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker form. Pensla dem med smält matfett och ställ in dem mitt i ugnen, ca 20 min. Ta ut dem och pensla en gång till med matfett. Strö över lite salt och riven ost. Baka potatisen ytterligare ca 20 min tills potatisen är mjuk.
- Champinjonsås
- Finhacka löken och champinjonerna. Fräs lök och svamp i smör. Pudra med mjölet. Rör om. Slå i buljongen och grädden. Rör om. Koka sakta ihop.
- Grillade tomater med timjan
- Sätt ugnen på 200 grader. Skölj tomaterna och dela dem på mitten. Lägg dem i formen men snittytan uppåt. Häll över strösocker och salt. Bryt ner färsk timjan över tomaterna. Ringla över olivoljan på tomaterna. Sätt in tomaterna i mitten av ugnen, ca 10-20 minuter. Tomaterna ska ha fin färg och sjunka ihop.