Timjanrostade rödbetor med chèvrecrème, pinjenötter och rucola

Timjanrostade rödbetor med chèvrecrème, pinjenötter och rucola
Foto: TV4

Timjanrostade rödbetor med chèvrecrème, pinjenötter och rucola

30

14 ingredienser

45 min

Ugnsrostade rödbetor toppas med getostkräm, rostade pinjenötter och rucola.

Dryck
Vin: Servera gärna med något torrt vitt vin med lite friskhet.  Les Fumées Blanches, Sauvignon Blanc.
Öl: Weissbier eller Wit.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ugnsrostade rödbetor

  • 4-6 rödbetor (medelstora)
  • 2-3 msk olivolja
  • 1-2 msk honung, flytande
  • 2-3 msk smör
  • 1 kruka timjan
  • flingsalt
  • 65 g rucolasallad
  • 70 g pinjenötter

Chèvrecrème

  • 150 g chèvreost
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 klyfta vitlök
  • timjan
  • honung
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Rödbetor
    Skala betorna och skär dem i klyftor. Lägg dem på en ugnssäker plåt och ringla över olivolja och lite flytande honung. Klicka på 2-3 msk smör på betorna. Ta ett par timjan kvistar och plocka av bladen och strö över betorna. Sätt in i mitten av ugnen på 200 grader, ca 30 min eller tills betorna är mjuka.
  2. Rosta under tiden pinjenötterna, i en torr stekpanna, tills nötterna är gyllenbruna.
  3. Chèvrecrème
    Skär bort ostens "skal". Mosa den med en gaffel och lägg i en bunke.
  4. Häll i 2 dl crème fraiche, pressa i en vitlöksklyfta. Vispa med elvisp, tills crèmen är slät och fluffig. Ta ett par timjankvistar och plocka bladen och vispa i. Smaksätt med en skvätt honung och vitpeppar.
  5. Upplägg
    Lägg en liten näve rucola på varje tallrik. Fördela rödbetsklyftorna på tallrikarna. Häll över det smälta smöret från plåten på betorna. Ta en nypa flingsalt över rödbetorna. Strö över de rostade pinjenötterna. Klicka en sked med chèvrecrème på tallriken. Ringla över lite honung och garnera med en kvist timjan.