Jordärtskockssoppa med långpannebröd

Jordärtskockssoppa med långpannebröd
Foto: tv4

Jordärtskockssoppa med långpannebröd

Av: Åsa - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

ca 2 h

Jordärtskockssoppa med knaprigt rapsgrisströssel, serveras med långpannebröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
2728 Palacio de la Vega, Navarra, Spanien
Ett torrt, fruktigt, blommigt vin med frisk syra. Den fina frukten tillsammans med blommigheten möter fint fetman i soppan.

Ingredienser

Jordärtkockssoppa

  • 0,5 kg jordärtskocka
  • 2-3 King Edward-potatisar
  • 1 gul lök
  • 7-8 dl vatten och en tärning höns eller grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • 3-4 droppar tabasco
  • salt
  • peppar
  • 1 förp bacon, på rapsgris

Långpannebröd

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten, ljummet
  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 1 kruka rosmarin
  • 7 dl vetemjöl special
  • flingsalt

Gör så här

Jordärtkockssoppa

  1. Skala och hacka löken.
  2. Skala och dela jordärtskockor (det är lite bökigt men det är mödan värt) och potatis och lägg i kastrullen tillsammans med löken.
  3. Tillsätt vatten/buljongen och koka i cirka 20 minuter tills rotfrukterna är mjuka. Du kan behöva späda ut soppan med lite mer vatten då potatisarna kan vara olika stora men det ser man när man mixat. OBS! häll ej av vattnet utan mixa allt med stavmixer tills soppan är slät.
  4. Häll i grädden, koka upp. Droppa i tabasco, salta och peppra.
  5. Skär baconet i små tärningar. Stek till knapriga bitar i en stekpanna. Lägg på hushållspapper för att svalna.

Servering

  1. Mixa soppan så den är fluffig, servera i liten skål och toppa med rapsgrisströsslet, ringla i några droppar kallpressad rapsolja. Servera soppan med långpannebrödet.

Långpannebröd

  1. Smula jästen i en bunke.Värm vattnet till fingervärme, 37 grader.
  2. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, honung 0,5 dl kallpressad rapsolja och mjöl. Arbeta degen kraftigt till den känns smidig, den ska vara ganska lös.
  3. Låt degen jäsa under duk 30– 40 minuter. Sätt ugnen på 220 grader.
  4. Häll ut degen på ett bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut den med mjölad hand. Låt jäsa under duk cirka 20 minuter.
  5. Hacka 4 kvistar av rosmarin. Pensla eller droppa degen med resterande kallpressad rapsolja och strö över rosmarin och flingsalt.
  6. Grädda brödet i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Låt brödet svalna lite och servera det nygräddat. Skär brödet i rutor eller stavar.