Halstrad lax med variation på sparris

Halstrad lax med variation på sparris
Foto: TV4

Halstrad lax med variation på sparris

Av: Gabriel - Sigtuna

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

2 h 30 min

Kryddig och halstrad lax serverad med tre sorters tillbehör som alla görs på grön sparris - en majonnäs, en picklad variant samt helrostad sparris.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 3 knippen grön sparris (à 250 g)
  • 3 msk strösocker
  • 3 msk vatten
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 3 ägg
  • 400 g laxfilé
  • 3 dl rapsolja
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Sotningskrydda till fisken

  • 1 msk vitlökspulver
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk fänkål
  • 1 msk salt
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 tsk oregano

Gör så här

  1. Blanda alla kryddor till sotningskryddan. Marinera laxen i kryddan och tryck till på alla sidor så att kryddningen verkligen fäster sig i fisken. Låt stå i rumstemperatur inför stekningen.
  2. Skär bort den nedre torra delen på alla sparrisar. Skala och tillaga ett knippe sparris i oljan på låg värme ca 1,5 timme. Låt oljan svalna till 30 grader. Sila av och vispa oljan, först droppvis sedan i en tunn stråle, i uppvispade äggulor. Det ska bli en majonnäs. Salta och peppra efter smak. Ställ in i kylen.
  3. Skär ett knippe sparris i jämnstora diagonala skivor. Koka upp en lag på vatten, socker och ättika. Lägg ner sparris och låt stå tills det svalnat i en burk med tättslutande lock.
  4. Ta sista knippet sparris och rosta i stekpannan tillsammans med smör.
  5. Stek laxen på hög värme på vardera sida.
  6. Lägg upp sparrismajonnäs, därefter rostad sparris och slutligen picklad sparris. Toppa med den halstrade laxen.