Halstrad lax med variation på sparris

Halstrad lax med variation på sparris
Foto: TV4

Halstrad lax med variation på sparris

2

6 steg att laga

19 ingredienser

2 h 30 min

Kryddig och halstrad lax serverad med tre sorters tillbehör som alla görs på grön sparris - en majonnäs, en picklad variant samt helrostad sparris.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 3 knippe grön sparris (à 250 g)
  • 3 msk strösocker
  • 3 msk vatten
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 3 ägg
  • 400 g laxfilé
  • 3 dl rapsolja
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Sotningskrydda till fisken

  • 1 msk vitlökspulver
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk fänkål
  • 1 msk salt
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 tsk oregano

Gör så här

  1. Blanda alla kryddor till sotningskryddan. Marinera laxen i kryddan och tryck till på alla sidor så att kryddningen verkligen fäster sig i fisken. Låt stå i rumstemperatur inför stekningen.
  2. Skär bort den nedre torra delen på alla sparrisar. Skala och tillaga ett knippe sparris i oljan på låg värme ca 1,5 timme. Låt oljan svalna till 30 grader. Sila av och vispa oljan, först droppvis sedan i en tunn stråle, i uppvispade äggulor. Det ska bli en majonnäs. Salta och peppra efter smak. Ställ in i kylen.
  3. Skär ett knippe sparris i jämnstora diagonala skivor. Koka upp en lag på vatten, socker och ättika. Lägg ner sparris och låt stå tills det svalnat i en burk med tättslutande lock.
  4. Ta sista knippet sparris och rosta i stekpannan tillsammans med smör.
  5. Stek laxen på hög värme på vardera sida.
  6. Lägg upp sparrismajonnäs, därefter rostad sparris och slutligen picklad sparris. Toppa med den halstrade laxen.
TIPS!
läs mer
Kokt torsk med äggsås

Tips på goda fiskrecept

Här har vi samlat kockarnas populäraste fiskrecept!

Läs mer