Halloumipytt med örtsmör och senapskräm med äpple

74 röster
30 min
4
Halloumipytt med örtsmör och senapskräm med äpple
Foto: Julia Tuvesson

Den här halloumipytten är min favorit. Den görs på en bas av potatis, morötter och blomkål och toppas med knaperstekt halloumi som sedan serveras med en senaps- och äppelkräm. Godast är den att göra med späda primörer – men den
är givetvis god att laga året om med vinterrotfrukter också. Du kan lätt variera receptet genom att byta ut råvarorna i basen mot andra rotfrukter. /Julia 

Receptet kommer från boken Plåtmat av Julia Tuvesson

Visa mer
30 min
4

Du behöver

Bas

  • 1 kg potatis
  • 3 morötter
  • 1 blomkålshuvud, litet
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Örtsmör

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 35 g frysta örter, t ex herbes de Provence, dill, persilja eller basilika

Senapskräm

  • 0,5 grönt äpple
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk grovkornig senap
  • 2 tsk flytande honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Topping

  • 1 halloumi, 200 g
  • 1 –2 dl persilja, grovhackad
  • 70 g babyspenat
  • 1 citron, i klyftor
  • ev 10 champinjoner, rensade och skurna i kvartar
  • ev 1 krm chiliflakes
  • .

Gör så här

  1. Bas
    Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatis, morot och blomkål i munsbitar och placera på en klädd plåt. Du behöver inte skala potatis och morot först, men se till att du sköljer dem ordentligt. Ringla över olja, salta och peppra och rosta i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta ut plåten.
  2. Senapskräm
    Skala och riv äpplet. Krama ur vätskan. Blanda det rivna äpplet med crème fraiche, senap, honung, salt och peppar.
  3. Örtsmör
    Blanda smör och örter. Lägg smöret över grönsakerna och rosta ytterligare 5–10 minuter tills de har fått en fin, gyllene färg.
  4. Topping
    Stek halloumibitarna i lite olivolja i en stekpanna på hög värme tills de är gyllenbruna. Ta ut plåten, strö över persiljan och lägg på halloumin. Servera med spenat, citron, senapskräm och eventuellt champinjoner och chiliflakes.
9 oktober 2018

Laddar fler recept