• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Hallon- och lakritsglass serverad i chokladskål

Hallon- och lakritsglass serverad i chokladskål
Foto: Tv4

Hallon- och lakritsglass serverad i chokladskål

5 steg att laga

8 ingredienser

4 h 30 min

Glass som du gör enkelt utan glassmaskin och serverar i en spektakulär chokladskål. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

4 portioner

Glass

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 förp kondenserad mjölk sötad [400 g]
  • 200 g hallon
  • 100 g turkisk peppar-karameller

Chokladskål

  • 4 vattenballonger
  • 200 g valfri choklad

Garnering

  • färska hallon
  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Glass
    Vispa grädden med den kondenserade mjölken ungefär 10 minuter med elvisp, så att den blir fluffig.
  2. Mosa hallonen och pressa ut saften i en finmaskig sil. Sila i hallonsaften ifrån hallonen i gräddvispet.
  3. Krossa karamellerna med hammare eller stöt i en mortel. Tillsätt även dem och blanda samman allt försiktigt. Portionera i två vanliga matlådor (låga) ungefär 5-7 cm höga. Lägg över plastfolie och låt stå i frysen minst 4 timmar.
  4. Chokladskålar
    Blås upp ballonger till önskad storlek och knyt ihop. Smält försiktigt ner chokladen i kastrull, ta bort ifrån plattan när det fortfarande är några bitar kvar och fortsätt rör om tills allting har smält, det hela tar ca 5 minuter.
  5. Doppa ballongen i chokladen och ställ på en plåt för att svalna helt, gärna 30 minuter i frysen. Servera glassen i chokladskålen, toppa med färska hallon och citronmeliss.