Blomkålserrine med grillad paprika och torkade oliver
Blomkålserrine med grillad paprika och torkade oliver
13 ingredienser
Terrinen toppar vi med grillad paprika som också finns att köpa färdig på burk. De rostade oliverna kan bytas ut mot fint strimlat och hårt fräst, avrunnet bacon. Bäst är att göra terrinen dagen före kalaset, den ska serveras kall.
Blomkålen passar bra att serveras tillsammans med
Tomatfyllda minigifflar med sälta
och
.
Håkans vintips: Anna di Codorníu, Dr L Riesling eller Launois Blanc de Blancs Brut.
Ingredienser
- 250 g blomkålsbuketter
- 1 klyfta vitlök, skalad och pressad
- 1 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 0,5 tsk salt
- svartpeppar, nymalen, några varv från kvarn
- 1 dl parmesanost, riven
- 2 ägg
- en avlång 1,5-liters bakform
- smör, till formen
- tjock plastfilm (eller bakplåtspapper)
Servering:
- 1 paprika, grillad och skalad
- 15 svarta oliver utan kärnor
Gör så här
- Skär hälften av blomkåls-buketterna i skivor och koka ca 4 minuter i saltat vatten. Häll av kokvattnet.
- Dela resten av blomkålen i mindre bitar och koka tillsammans med vitlöken mjuka i grädde och mjölk.
- Mixa eller mosa blandningen till en grov puré. Smaka av med salt och peppar och låt blandningen svalna.
- Blanda i osten och äggen i blomkålspurén.
- Smörj brödformen med lite smör och klä den invändigt med plastfilm eller bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 160°. Lägg den skivade och avrunna blomkålen i botten av formen. Häll sedan över blomkålspurén.
- Baka terrinen i ugn tills den stannat, ca 35 minuter.
- Ställ formen kallt. Terrinen ska helst göras dagen före servering, då håller den ihop bättre.
- Servering: Ta terrinen ur formen. Ta upp och putsa den runt om, dela sedan i 12 bitar. Toppa varje bit med lite grillad paprika och torkade oliver.
- Torkade oliver: Skiva smakrika, urkärnade oliver. Torka i 100° ugn knappt 1 timme.
- Grillad paprika: Rosta paprikan i 225° ugn ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna i plastpåse. Dra av skinnet och skär paprikan i strimlor.