Tomatfyllda minigifflar med sälta
Tomatfyllda minigifflar med sälta
9 ingredienser
Riktigt aptitretande är sardellens pikanta sälta i sällskap med tomat och frasig smördeg.
Håkans vintips: Anna di Codorníu,
Dr L Riesling eller
Launois Blanc de Blancs Brut
Ingredienser
Tomatsås:
- 1 klyfta vitlök
- 1 msk olivolja
- 2 bifftomater, urkärnade och fint tärnade
- 1 krm cayennepeppar
- salt
- 2 smördegsplattor, frysta och lätt tinade
- 6-7 små sardeller
- 1 ägg, uppvispat för pensling
Servering:
- färsk basilika, strimlad
Gör så här
- Tomatsås: Skala, hacka och fräs vitlöken i olivolja.
- Tillsätt resten av ingredienserna och koka ihop till en fast tomatsås. Smaka av med cayennepeppar och salt.
- Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek och skär i 12–14 trekanter.
- Sätt ugnen på 220°. Dela sardellerna längs med ryggraden.
- Lägg en halv sardell tillsammans med ca 2 tsk av tomatsåsen på den bredaste delen av smördegstrekanten.
- Rulla ihop, pensla med det uppvispade ägget. Grädda i 15–18 minuter, tills giffeln fått fin färg.
- Servera ljumma toppade med strimlad basilika.